Ja visst elsker vi "grønne barn"

KILDESORTERER HJEMME. De fleste foreldre ønsker at barna deres skal vokse opp med gode miljøvaner. Da er kildesortering av husholdningens avfall et naturlig sted å begynne. Foto: Johnny Syversen

KILDESORTERER HJEMME. De fleste foreldre ønsker at barna deres skal vokse opp med gode miljøvaner. Da er kildesortering av husholdningens avfall et naturlig sted å begynne. Foto: Johnny Syversen

Av

Åtte av ti foreldre i Akershus ønsker å plante gode miljøholdninger i barna sine, viser en ny undersøkelse. - Dagens barn og unge vil ta langt bedre vare på kloden enn hva generasjonen før har gjort, mener Olaf Brastad.

DEL

I en landsdekkende måling foretatt av TNS svarer hele 83 prosent av respondentene fra Oslo og Akershus at de ønsker barna deres skal vokse opp med gode miljøvaner, for eksempel innen kildesortering.

– Jeg har stor tro på at de som er barn og unge i dag kommer til å ta langt bedre vare på kloden enn foreldregenerasjonen har gjort. Folk på min alder er vokst opp i en tid der avfall ble kastet på fyllinger og giftig avfall ble gravd ned i skogen. Det var heller ikke mye kunnskap om menneskeskapte klimaendringer. Slik er det heldigvis ikke lenger, sier Olaf Brastad, seniorrådgiver i Bellona og 1954-modell.

På landsbasis svarer 81 prosent av respondentene at de ønsker at barna får gode miljøvaner.

– Det virker som mange i Akershus forstår at vi er på vei inn i et grønt skifte som vil prege livet vårt – og særlig livet til våre barn – i tiårene fremover. Hjelper du barna med å utvikle gode miljøverdier gir du dem en livskompetanse både de og resten av samfunnet vil ha stor glede av, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Menn og unge voksne mest skeptiske

Hun er overrasket over at svarene i undersøkelsen slår såpass kraftig ut på kjønn. Hele ni av ti kvinner og bare litt over sju av ti menn svarer at det er viktig for dem at barna deres får gode miljøvaner.

– Kvinner kommer som regel litt bedre ut av slike undersøkelser, men dette utslaget var større enn forventet. Kanskje det er flere kvinner som har et mer helhetlig perspektiv og ser at dette ikke handler om en moteting. Lærer du barna dine å ta hensyn til miljøet, lærer du dem samtidig å ta hensyn til andre og andres behov, sier Røine.

Overraskende

Grønn oppdragelse nyter bred oppslutning i alle aldersgrupper - unntatt hos unge voksne under 30 år. Bare 62 prosent av dem synes miljø bør være en viktig faktor i barneoppdragelsen.

– Vår erfaring er at de yngste er veldig opptatt av miljøet. Så faller interessen litt i ungdomsalder og blant unge voksne, før den som regel kommer tilbake igjen senere i livet når du for eksempel etablerer familie, sier Rusken-general Jan Hauger.

– Ta barnas engasjement på alvor

Han forteller at mange barn lærer mye om miljøet både i barnehagen og på skolen, blant annet gjennom årlige Rusken-aksjoner.

– Mitt tips er å ta barna dine på alvor når de kommer hjem og vil belære deg om avfallssortering og miljøet. Vær et godt forbilde og en bevisst forbruker ved å kildesortere avfallet og bruke avfallsdunkene ute i naturen og det offentlige rom. Velg turgrill fremfor engangsgrill og nisteboks fremfor matpapir. Ikke minst – hvis plastposen flyr avgårde i parken, så løp etter den, ellers vil den til slutt havne i fjorden, sier Rusken-generalen.

Hjelper til med kildesortering hjemme

I en tidligere undersøkelse seiler kildesortering av husholdningsavfall opp som en viktig del av norske foreldres grønne barneoppdragelse. I over fire av fem husstander inngår kildesortering i oppdragelsen.

– Plastemballasje, kartonger og boksemat er noe som finnes i alle husholdninger. Lærer barna å skylle og resirkulere emballasje både hjemme og på skolen, så sitter lærdommen ekstra godt, anbefaler Jaana Røine i Grønt Punkt.

Topp og bunn – Så mange vil ha grønne barn:

1. Sørlandet: 93%

2. Kvinner (nasjonalt): 89%

3. Trøndelag: 89%

4. Personer over 60 år: 87%

5. Personer i alderen 20-44 år: 86%

6. Personer i alderen 45-59 år: 86%

7. Østlandet: 86%

8. Nord-Norge: 85%

9. Oslo/Akershus: 83%

10. Menn (nasjonalt): 72%

11. Vestlandet: 69%

12. Personer under 30 år: 62%

(Kilde: TNS/Grønt Punkt Norge)

Grønt Punkt Norge:

  • Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
  • Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle bedrifter til å ta miljøansvar for den emballasjen de sender ut på markedet.
  • Norske bedrifter har et ansvar for emballasjen også etter at den er tom. Som medlem i Grønt Punkt Norge kan bedriften være trygg på at miljøansvaret ivaretas. I over 20 år har Grønt Punkt sørget for at emballasje over hele landet samles inn og blir gjenvunnet.

Artikkeltags