DRØBAK: – Jeg synes det er viktig å være klar over at vi bor i et land hvor vi har mulighet til å starte opp egen bedrift – det være seg frisørsalong, eller noe helt annet – uavhengig om man er kvinne eller ikke. Derfor synes jeg det er viktig at vi støtter årets TV-aksjon, sier Gunn-Heidi Iversen, eier og daglig leder for frisørsalongene Azur og Gustino i Drøbak.

Sammen med bedriftspartner og daglig leder for Azur frisør, Stine Schriver Edvartsen har de meldt sine to frisørsalonger med på NRK TV-aksjonen CARE 2019.

Klipp med mening

I årets aksjon går pengene til organisasjonen CARE, som jobber for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi CARE muligheten til å gi 400.000 kvinner opplæring i å starte egen bedrift, muligheten til å tjene egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

– Det å kunne bestemme over egen arbeidsplass – og ikke minst sin egen kropp, er kjempeviktig å støtte, mener Iversen, og får bekreftende nikk fra kollegaen sin.

TV-aksjonen har inviterte alle frisørsalonger i Norge til å bli med på Frisøraksjonen «Klipp med mening» i oktober. De to frisørsalong-gründerne i Drøbak synes det er viktig å støtte årets TV-aksjon nettopp fordi de jobber i et typisk kvinneyrke.

Herrefrisører tjente mest

Frisørenes medlemsorganisasjon (NFVB) kjemper for kvinners arbeidsrettigheter oppover i det politiske systemet.

– Det er faktisk takket være frisørene at «tidskonto» nå også gjelder for bedriftsledere. Det betyr at du kan disponere barselpermisjonen din som det passer deg best. Det skulle egentlig bare gjelde for arbeidstakere, kan Iversen fortelle.

– Hvorfor tror dere frisøryrket har blitt et typisk kvinneyrke?

– Det er ikke lett å si. Før var det jo egne herre – og damefrisørsalonger, sier Iversen og fortsetter:

– Da jeg gikk i læra hadde faktisk herrefrisører høyere lønn enn kvinnene. Det skyldtes at frisøryrket var dominert av menn den gang. I dag er det jo helt utenkelig å ikke få likt betalt, sier hun.

Dame – og herrefaget ble slått sammen til én svenneprøve i 1989.

– Nå jobbes det med å løfte fram herrefrisører igjen med egne prøver for herrene. Det er jo også i trendbildet nå med egne salonger for menn, som tilbyr klipp og barbering, sier Edvartsen.

Føler seg heldige

Det er fortsatt 104 land i verden som forbyr kvinner å ta egne jobber. Bare én av fem av verdens folkevalgte, er kvinner. Daglig giftes 39.000 kvinner bort før de har fylt 18 år. Færre kvinner får gå på skole, de tjener mindre og eier sjeldnere land enn menn. Listen over hvordan kvinner i verdens fattige land rammes, er lang.

– Vi er utrolig heldige som bor i Norge. Det er et veldig bra fokus fra årets TV-aksjon med å få kvinner ut i jobb. Bare det å få lov til å jobbe i det hele tatt, er jo også et spørsmål for mange, sier Edvartsen.

– Hvordan har det vært for dere å starte opp bedrift?

– Vi startet Azur sammen i 2004 i lokalene til gamle Barbereren. Vi gikk raskt fra tre til seks ansatte og det ble veldig trangt. Da flyttet vi hit og i 2010 åpnet vi Gustino. Vi synes vi er veldig heldige som gjør det så godt her i Drøbak hvor det finnes såpass mange frisører. Derfor har vi også muligheten til å gi til TV-aksjonen, smiler de to gründerne.

– Har dere noen tips til andre kvinner som ønsker å starte opp, ettersom vi har fokuset der?

– Man må tørre å prøve. Og gjerne alliere seg med andre, så man er flere og sterkere, sier Edvartsen og fortsetter:

– Det er jo alltids utfordringer underveis, men jeg synes vi har vært utrolig heldige. Eneste er at vi som en bedrift bestående bare av damer, har hatt litt utfordringer med å ha nok folk på jobb når den ene etter den andre har gått ut i barselpermisjon, sier hun og smiler.

– Bli med!

Bedriftene som blir med på årets TV-aksjon kan selv bestemme hvor mange prosent av salget de vil bidra med.

– Vi mobiliserer 17. oktober og jobber ekstra denne dagen. En viss prosentandel av overskuddet denne dagen gir vi altså til TV-aksjonen, sier Iversen.

– Vi tror ikke at det er andre frisøkvinnerrsalonger, eller bedrifter med her i Drøbak. Men nå som vi uttaler oss, så er det kanskje flere som blir med, oppfordrer Edvartsen.

– Ja, alle kvinnelige bedriftsledere i hele landet burde støtte dette, tilføyer Iversen.

Selve TV-aksjonen blir sendt på NRK 20. oktober.