Gå til sidens hovedinnhold

Smil

Marte Sponberg, 17 år:

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det å tørre er en skummel ting. Det å tørre å reise seg opp for første gangen, ta det første steget, si det første ordet. Helt fra vi er små starter vi å ta sjanser, prøve ut nye ting, utforske livet. I begynnelsen er det lett, vi kjenner ingen grenser, vet ikke noe om hva som venter på den andre siden, konsekvenser og følger er noe helt ukjent. Det er først etter hvert som vi blir eldre at det blir vanskeligere og vanskeligere, skumlere og skumlere å prøve ut nye ting.

Etter hvert som vi utforsker mer, lærer mer, og blir visere, blir det stadig skumlere å prøve ut nye ting. Plutselig vet du at det er en mulighet for at du kan skade deg kraftig ved å hoppe i fallskjerm ut av et helikopter, du kan brekke foten hvis du gjør dette, og armen hvis du gjør noe annet. Jo mer vi lærer om konsekvensene av forskjellige ting, desto hardere blir det å tørre å faktisk gjøre det.

Ta det fra en som før ikke turte så alt for mye, det å tørre å gå ut, se verden, oppleve livet, er en helt herlig ting og gir et helt enormt kick. Man lærer så mye! Det å gå ut av rommet, ut av komfort sonen, åpner øynene og gjør livet mye mer spennende.

Fortell gutten/jenta du liker at du liker h*n, rekk opp hånden i klasse rommet og si din mening, tørr å stå opp imot noe du ikke syns er rettferdig og si ifra. Gå opp til nye mennesker, skaff nye venner, lær mer og voks på det! Og hvis du er litt eventyr lysten, dra på utveksling. Opplev en ny kultur, lær ett nytt språk, start et nytt liv.

Det å dra på utveksling er en av de skumleste tingene jeg noen sinne har gjort. I starten var det ikke noe problem, det å signere papirene var ikke skummelt i det hele tatt, men så kom tiden da jeg skulle dra, og plutselig gikk det opp for meg hva det var jeg drev med. Så var det det å gå på et fly til andre siden av jorden uten mor og far, til et land med et språk jeg ikke kunne fra før av, til en øy uten noen kjente.

Jeg, en smule introvert og redd for fremmede mennesker, dro på egenhånd til et land jeg aldri før hadde besøkt for å starte et nytt liv. Jeg signerte arket og gikk om bord på flyet. Jeg startet ett nytt liv, fikk nye venner, lærte ett nytt språk og en ny kultur, og aldri før har jeg vært så glad over å ha turt å gjøre noe. På fem måneder har jeg lært mer og vokst og modnet mer enn det jeg har gjort på mine 17 år.

Det har og er fortsatt litt skummelt, men alt jeg har opplevd veier opp for alle tidene jeg har ønsket at jeg var tilbake i min lille komfort sone tilbake i Norge. Jeg har lært at det å ta sjanser er noe av det beste man kan gjøre i livet, og at man får så uendelig mye tilbake for det, mer enn det man noen sinne får tilbake av ved å sitte alene og isolert på rommet sitt.

Så derfor vil jeg anbefale alle dere som leser, gjør det. Ta sjansen og lev livet slik du vil, uten å være redd for konsekvensene. Ikke tenk for mye, ikke gruble og tenk på alle utslagene, gjør det. Tørr det.

Følg bloggen til Marthe Sponberg her

Her kan du lese flere kommentarer

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.