Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneøkonomi på dypt vann ved Sjøtorget

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Frogn Venstre støtter ikke prosjektet med utvidelse av Sjøtorget med dypvannskai. I juni 2018 fikk FrP, Høyre, Pensjonistpartiet og KrF flertall i kommunestyret i Frogn for å bruke en million kroner til detaljregulering av ny dypvannskai ved Sjøtorget i Drøbak.

Den åpenbare grunnen til vårt standpunkt skyldes kostnadene et slikt prosjekt vil medføre. Ifølge rådmannen er prosjektet estimert til å koste minst 30 millioner kroner. På bakgrunn av flere store prosjekter som både har og ikke har blitt gjennomført de siste fire årene, har kommunen nå en svært høy gjeld. Enkelte av oppgjørene etter disse prosjektene har endt, og kan ende, i rettssystemet med negative økonomiske konsekvenser. Dette har vært en stor prøvelse for både kommunen, administrasjonen og politikerne. «Prosjekt dypvannskai» kan raskt bli en slik ny prøvelse. Er dette noe vi ønsker? Har vi ikke lært fra tidligere prosjekter?

Frogn Venstre vil gjøre sitt for at prosjekterte midler til dypvannskai blir omprioritert til blant annet å oppgradere Drøbak sentrum. Vi vil ha et mer attraktivt sentrum for innbyggere og turister slik det også er tatt opp ved leserinnlegg i Amta. Utvikling av et nytt akvarium vil få vår støtte når tiden er moden for det. Vi må imidlertid være nøkterne og gjøre ting i riktig rekkefølge. Det er andre investeringer kommunen må ta tak i først, slik som omsorgsboliger og velferdsteknologi for eldre. Områdeplanen for Gamle Drøbak må vedtas, og deretter kan vi utvikle havneområdene med mulighet for et nytt akvarium.

Ved vurdering av en ny dypvannskai må det settes fokus på miljøperspektivet. Det er vedtatt en egen kommunestyremelding for energi og klima. Det vil neppe være noen som kan garantere at aktiviteten med en dypvannskai vil være forenlig med kravet om mindre klimautslipp. Dersom en ser for seg at dypvannskaia blant annet skal benyttes til å ta imot turister fra cruiseskip viser undersøkelser at slik masseturisme gir lite penger i land, inklusivt en betydelig forurensning fra skipsanløp. Vi kan ikke støtte slik aktivitet på bekostning av miljøet.

Frogn Venstre er ikke overrasket over at FrP, med en lav miljøprofil, ønsker å bruke penger på dette. Mer overrasket er vi over Høyre, da de den senere tid har gitt uttrykk for at de er opptatt av klima. Mon tro hva Høyre stemmer ved endelig votering etter å ha investert prosjektmidler til en dypvannskai selv rådmannen har betegnet som et økonomisk risikoprosjekt.

Frogn Venstre maner til økonomisk nøkternhet den tid kommunen har så mange primæroppgaver som først og fremst må ivaretas. Ved å stemme Venstre tar du også valg basert på den klimakrisen vi faktisk er i.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.