Kommuneoverlegen stilte til nettmøte – her er spørsmålene hun fikk

Spørsmålene rundt koronaviruset er fremdeles mange. Her kan du lese hva kommuneoverlegen svarte leserne våre.

DEL

NESODDEN: I samarbeid med Akershus Amtstidende og Nesodden kommune med kommuneoverlege Liv B.T. Hagen i spissen, har vi samlet inn en rekke spørsmål fra leserne våre angående koronaviruset.

Amta takker kommuneoverlegen som tok seg tid til å stille opp til spørsmål og svar-runden i en hektisk hverdag.

Her kan du se spørsmålene som ble sendt inn og svarene fra kommuneoverlegen:


Hei! Jeg ønsker mer råd og spesifisering angående samvær med barnebarn. Jeg er en bestemor på 68 år, er i god form og har ingen kjente underliggende sykdommer. Jeg tror jeg er sprek for alderen og er sjelden syk. Jeg har to barnebarn på 5 og 9 år. Jeg vil gjerne tilbringe tid med de, ikke minst fordi det ville vært en god avlastning for foreldrene og ikke minst til hygge og nytte for oss. På forhånd takk for oppklaring angående dette temaet.

Kommuneoverlegen svarer: – Hei, det er klart at man savner sine nære og kjære i den spesielle situasjonen som er nå. Hvis alle, både du og dine barnebarn, har vært friske hele denne perioden tenker jeg at dere kan møtes ute i det fri uten for mye nærkontakt. Man kan gå en tur i fjæra eller gå tur i skogen.


Jeg og min mann er i karantene siden mandag 16. mars på grunn av utenlandsreise. Vi er friske og raske. På tirsdag kommer vår sønn hjem fra USA. Han bor på hybel i Oslo hvor han ikke kan være i karantene. Vi har på det tidspunkt en, liten uke igjen av vår karantenetid. Spørsmålet er om han kan være her med oss de to ukene hans karantene varer? Vi har anneks i Hagen med eget bad og kjøkken, så vi kan redusere kontakten til et minimum. Men betyr det at vi må starte på nytt med vår karantene?

Kommuneoverlegen svarer: –Hei, dere er frigitt karantenen når den er ferdig 30.3.20, gitt at hvis dere selvfølgelig er friske og raske. Sønnen deres må være i karantene i 14 dager etter hjemkomst og kan gjerne benytte anneks i hagen som foreslått. Anbefaler ikke nærkontakt og at 2 meter-regelen overholdes så langt det er mulig i tilfelle han er smittet.


Min mor bor alene på en annen kant av landet. Jeg er nærmeste pårørende som har mulighet å dra til henne for hjelp og støtte, dersom hun blir syk. Må jeg melde flytting til hennes kommune for å kunne bo hos henne dersom sykdom, eller er det lov til å være pårørende over kortere eller lengre tid, og samtidig tilhøre en annen kommune?

Kommuneoverlegen svarer: – Etter den nye forskriften skal man ikke overnatte i en annen kommune enn den man sogner til, men vet at det går an å søke kommunen ved kommuneoverlegen om oppholdstillatelse ved søknad.


FHI sier man må anta at de som har hatt viruset blir immune i det minste en viss tid. Var det ikke en fordel om man kunne teste bredere sånn at alle som hadde blitt friske etter faktisk koronasmitte kunne vite sikkert om de var immune eller ikke? Det måtte vel lettet hverdagene til både dem selv, helsevesenet og de menneskene de eventuelt kan hjelpe uten å frykte smitte? Når tror du det blir mulig å teste bredere alle de som har selv milde symptomer?

Kommuneoverlegen svarer: –Retningslinjene om hvem som skal bli testet kommer fra sentralt hold; helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, og kommunen rår ikke over de bestemmelsene. I enkelte land har de testet alle og i andre er det restriksjoner på hvem som blir testet. I Norge har de valgt å teste de som har samfunnskritiske roller, er spesielt sårbare eller vurderes for innleggelse i sykehus.


Hei. Kan jeg besøke min kjæreste i Grimstad? Vi begge har vært uten nærkontakt med andre siste uka, med hjemmekontor og hjemmestudie. Ingen av oss har symptomer, og begge tar situasjonen veldig seriøst med minimale turer ut til matbutikk, og ingen andre turer ut som ikke er nødvendig. Det er veldig tungt å være fra hverandre og vi håper vi har mulighet til å sees snart. Vi har et avstandsforhold, men når hverdagen har stoppet opp og ukene har gått siden sist vi fikk møtt hverandre har det vært ekstra tungt.

Kommuneoverlegen svarer: –Hvis man er uten nærkontakter med andre i 14 dager er man mest sannsynlig ikke smittet og da er det mer trygt å møtes. Husk at det etter de nye forskriftene ikke er tillatt å overnatte i andre kommuner enn den man sogner til.


Hei. Jeg har fått beskjed fra smittevernkontoret i Oslo om at jeg skal være i karantene til og med 24.3. fordi jeg spiste lunsj med en som nå er syk 10.3. Har ingen symptomer, men ble bedt om å melde fra til Nesodden kommune om at jeg er i karantene. Har forsøkt å finne et sted på kommunens hjemmesider for den slags, forgjeves. Hvordan gjør jeg det?

Kommuneoverlegen svarer: –Nesodden kommune har ingen egen lenke for de som er i karantene for registrering, men de som har blitt syke kan registrere seg via Helsenorge.no.


Jeg sitter i hjemmekarantene etter utenlandsopphold, men er for øvrig helt frisk og symptomfri. Jeg har syv dager igjen av min 14 dagers karantene. Kan jeg lage mat og gi til naboen som har hende fulle med hjemmebarnehage og hjemmekontor? Vil det være en smitterisiko ved dette? Skal ikke gi maten til dem personlig.

Kommuneoverlegen svarer: – Selv om du nå er frisk og rask, kan det ta opptil 14 dager fra smitte til symptomer oppstår. Jeg ville derfor ventet med å hjelpe naboen til du er ute av karantenen for sikkerhets skyld. All ære til deg for omtenksomheten.


Jeg har voksen datter, 24 år, syk siden søndag kveld med feber 38, vondt i kroppen i går, mindre vondt i kroppen i dag. Smertene i brystet og vondt å puste i natt og i dag. Hun har astmamedisin liggende som hun bruker i pollen-sesongen. Den brukes nå for å lette luftplagene. Er det noe annet vi bør passe på? Jeg kjenner at om luftplagene forverres må jeg kontakte lege. Var i kontakt med legekontoret vi bruker i går. Hun har ingen underliggende sykdommer, har heller aldri hatt influensa.

Kommuneoverlegen svarer: –Siden datteren din er såpass voksen og heldigvis kan fortelle hvordan hun føler seg, er det den beste måten å vite hvordan hun har det på. Hvis hun får dårlig allmenntilstand og eller får symptomer på tung pust eller kjenner seg i dårlig forfatning, ville jeg ha tatt ny legekontakt.


Leser at kontaktsmitte kan overføres til bukse og jakker fra seter og benker. Er det viktig å skifte klærne når man kommer hjem? Og hvor viktig er det nå med daglig hårvask? Når man legger hodet på puten om kvelden berører håret alle tre smitteveiene for koronaviruset (munn/nese/øyne) i løpet av natten.

Kommuneoverlegen svarer: –Viruset er helt nytt og ingen er eksperter på viruset, men ut i fra det de har funnet ut så langt kan viruset overleve på overflater i opptil tre dager. De liker seg visst særlig på plast og metall.


Hei. Hvor kan jeg få informasjon om koronaviruset og hva Nesodden kommune gjør?

Kommuneoverlegen svarer: – Nettsidene til Nesodden kommune www.nesodden.kommune.no er oppdatert både på hva Nesodden kommune gjør i forbindelse med koronapandemien og har generell informasjon om viruset. Du kan også følge kommunen på Facebook.

Vi har tidligere hatt samme spørsmålsrunde med Frogn kommune. Du kan lese spørsmål og svar fra den i saken under:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags