SKI: Fylkesordfører Anette M. Solli (Høyre) i Akershus ser frem til å komme i gang med prosessen. Hun innrømmer at regionen hadde blitt mer kraftfull med Oslo på laget, men på tross av at ikke Stortinget brukte tvang mot hovedstaden, mener hun innbyggerne i Follo vil være tjent med Viken.

– Sammenslåingen vil ivareta utviklingen av et stort område. Innbyggerne vil blant annet merke det ved at kollektivtrafikken mellom Follo og Østfold blir bedre. Det vil også bli fritt valg mellom alle videregående skoler i den nye regionen, sier hun til Østlandets Blad.

Fylkestinget har tidligere gjort vedtak på et økt samarbeid med Oslo om de ikke ble med i den nye regionen.

– Hvor blir hovedsetet til den nye regionen?

– Tidligere har vi i Akershus pekt på Lillestrøm, men dette forslaget har i ettertid blitt forkastet, sier Solli.

Lover omkamp

Ordfører Tuva Moflag (Ap) i Ski ligger godt an til å bli valgt inn på Stortinget til høsten, og lover omkamp om Viken.

– Denne regionen overlever ikke et regjeringsskifte, slår hun fast.

Hun finner hele vedtaket meningsløst.

– Det er Oslo og Akershus som har flest felles utfordringer. Nå lager man en region uten Oslo. Hvilket samarbeid skal Halden og Hallingdal ha, spør hun retorisk.

Skuffet

Gruppeleder Morten Vollset i Akershus Sp er skuffet over vedtaket.

– Jeg er svært skuffet over at stortingsflertallet i går overkjørte fylkestingenes og folkets vilje. Jeg har ikke fortsatt ikke hørt et eneste godt argument om hvorfor et fylke fra Hallingdal til Halden er løsninga på fremtidas muligheter og utfordringer. Det vil ikke gi folk bedre tjenester, men sentralisering og større avstand mellom innbyggere og de som tar beslutninger.

Han tror ikke kampen mot den nye storregionen er tapt, og lover omkamp om Sp kommer inn i regjering.

– Løpet er definitivt ikke kjørt. Nå er det snart sommerferie og tvangsprosessen vil trolig ikke ha kommet i gang før stortingsvalget i september. Sammenslåingen vil uansett ikke trå i kraft før 2020. Om Sp kommer i regjering etter valget blir dette håpløse vedtaket omgjort. Hele regionreformen har blitt et gigantisk magaplask basert på ingen nye oppgaver, tilfeldigheter i sammenslåinger tydelig basert på at noen fra stortingsflertallet har sittet på kontoret i Oslo og tegnet litt her og der.

Vollset får støtte av stortingsrepresentant Gunvor Eldegard i Ap. Hun mener en storregion rundt Oslo, uten Oslo, er helt meningsløs.

– Vi har sagt at ved et regjeringsskifte vil vi la alle tvangssammenslåtte kommuner få søke om å slippe en sammenslåing. Dette håper jeg vi også skal få til når det gjelder fylkessammenslåinger som er basert på tvang. Det blir veldig rart at Oslo skal ligge som en liten øy, å bare gjøre som de vil, midt i et nytt Viken fylke, har hun tidligere uttalt til ØB.

Vil komme raskt i gang

Fylkesordføreren håper vedtaket blir stående, og vil raskest mulig invitere fylkesordførerne i Buskerud og Østfold til et møte.

– Et stortingsvedtak varer bare til det kommer et nytt, så en ny regjering har full mulighet til å reversere det. Dette vedtaket har vært varslet. Nå er tiden kommet til å gå videre, avslutter Solli.

Kommunalminister Jan Tore Sanner var lettet etter at kommune- og regionsreformen ble vedtatt.

- For min del er nok dette både den viktigste og mest spennende voteringen jeg har opplevd i Stortinget, sier Sanner til NRK.