Kommunevalget på Nesodden i høst kan bli en thriller

Den gang da: Dette er siste gang Christian Hintze Holm (foran t.v.) ) svingte klubba, før flertallet, bestående av Ap, Høyre, Frp og Venstre, i det nye kommunestyret i 2011 utpekte Nina Sandberg (i rødt rett over hans hode) som Nesoddens nye ordfører.Begge foto: Staale Reier Guttormsen

Den gang da: Dette er siste gang Christian Hintze Holm (foran t.v.) ) svingte klubba, før flertallet, bestående av Ap, Høyre, Frp og Venstre, i det nye kommunestyret i 2011 utpekte Nina Sandberg (i rødt rett over hans hode) som Nesoddens nye ordfører.Begge foto: Staale Reier Guttormsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Markedsanalysebyrået InFact har på oppdrag fra Amta loddet stemningen blant Nesoddens velgere akkurat nå.

Blant funnene i materialet er det mest oppsiktsvekkende at nåværende ordfører, Arbeiderpartiets Nina Sandberg, og forhenværende ordfører SVs Christian Hintze Holm, hadde oppnådd eksakt samme oppslutning dersom det var direkte ordførervalg i dag; nemlig 27,4 prosent av de stemmeberettigete.

Les også:

Sandberg som skipper

Hintze Holm kan få enda en periode som ordfører på Nesodden

Spennende tall

Undersøkelsen fra InFact Norge AS ble utført 11. mars ved at 363 nesoddinger over 18 år ble telefonintervjuet om blant annet partipreferanser og ordførerfavoritter. Utvalget er vektet etter kjønn, alder og partivalg ved stortingsvalget sist, og har en feilmargin på +/-5,1 prosent.

Det er flere interessante funn som eksempelvis at to av 10 AP-velgere på Nesodden ønsker Christian som ordfører. At en av 10 Høyre-velgere vil ha Christian. Eller to av 10 Frp-velgere vil ha Nina. Og at en av 10 Høyre-velgere vil ha Nina.

– Hva er din reaksjon på at du og Christian er like populære?

– Det er jo veldig hyggelig for både Christian og meg at vi har så stor oppslutning personlig. Det tar jeg som en tillitserklæring. Jeg er likevel opptatt av at valget til høsten handler om mer enn enkeltpersoner, erklærer Nina Sandberg.

Endrer valgkampinngang?

– SV styrte jo kommunen lengre sammen med Høyre og det tar tid for oss å bygge opp tilliten, så jeg er først og fremst veldig fornøyd med at både partiet og jeg selv har økt oppslutningen. Det gir ekstra glede og krefter å se at Arbeiderpartiet måles som største parti på Nesodden, tilføyer Sandberg.

– Hva trekker du for øvrig ut av meningsmålingen?

– I Arbeiderpartiet er vi et lag som jobber sammen i hovedutvalg, kommunestyre og formannskap. Her er det mange som legger ned mye tid, for at Nesodden skal bli et enda bedre sted å bo. At vi får nær 29 prosent og er klart største parti på målingene, er også en veldig hyggelig hilsen til dem, sier Nina Sandberg.

Rød-grønt flertall?

Dersom partipreferansene i målingen legges til grunn, og Ap og SV begraver stridsøksen ser det ut til at valgseieren kan være inne rekkevidde med eventuell støtte fra MDG. Men det er for tidlig å spikre et rød-grønt-samarbeid ser det ut til:

– Hvis jeg skal ha en kommentar til selve meningsmålingen, vil det være at det jo er interessant å få fram slike tall, og fint at Amta har meningsmålinger, sier Christian Hintze Holm som samtidig heller malurt i velgerbegeret:

– Velgerne får jo ikke lenger selv avgjøre ordførerspørsmålet. Dels har partiene på nasjonalt plan stanset muligheten for direktevalg, og ved siste valg sørget jo Høyre, Ap, Frp og Venstre ettertrykkelig for å hindre at velgernes råd skulle få noen betydning. Dermed er partivalg eneste måten velgerne kan påvirke ordførervalget på, slår Hintze Holm fast, som ikke slamrer døra for samarbeid med Sandberg, men lukker døra for samarbeid med Adland.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags