Når ble du sist skikkelig glad, og hvorfor?

– Jeg ble skikkelig glad denne uken da jeg opplevde pride-dugnaden i Nesodden kommune og på skolene, hvor vi blant annet hyllet Norges første dragqueen, Bernhard Munkerud fra Nesodden. Han ble født i 1901 på Fagerstrand og levde et åpent og fargerikt liv da Norge fortsatt kriminaliserte kjærlighet mellom to menn. Han ble verdensberømt etter å ha danset som ballerina ute i Europa på 1920-taller og ble anerkjent som kostymedesigner på teater her hjemme i Norge. Det er lokal skeiv historie som kommunen tar vare på, men også nasjonal og internasjonal historie siden han var åpen uansett om at han var homofil.

Kan du dele et sommerminne du aldri glemmer?

– Det er krabbefiske med mormor i Korsfjorden utenfor Bergen. Hytten vår var et paradis, og mormor lærte meg å lage masse god sjømat.

Hvem er du?

Navn: Jon Martin Larsen

Alder: 46

Yrke: Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen og Høyskolen Kristiania

Bosted: Fjellstrand på Nesodden

Sivil status: Åpen for å gifte meg med den rette

Hva er det mest dramatiske du har opplevd i livet?

– Det er mye å velge mellom fordi jeg har lang erfaring som utenriksjournalist og humanitær arbeider for Røde Kors. Jeg har opplevd krig, væpnede konflikter og katastrofer over hele verden, men det mest dramatiske jeg har opplevd tror jeg må være det grusomme i at vi kunne gå i pride-parader i Istanbul, hvor min far er født, for ti år siden, men at minoriteter som skeive i dag er sterkt undertrykket igjen. Det viser at vi må kjempe for vår rett til å leve frie liv og for likeverdighet hver dag. Vi vet ikke når noen kommer å tar dette fra oss, og vi ser jo at blant annet enkeltpolitikere i Senterpartiet vil begrense kjønns- og seksualitetsmangfoldet og at enkeltpolitikere i Kristelig Folkeparti ikke ønsker undervisning om kjønns- og seksualitetsmangfold i skolen, og da nærmer vi oss holdninger som vi finner i Tyrkia, Ungarn, Polen og Russland, blant annet.

Hvilke fritidstilbud savner du mest i Nesodden?

– Jeg ønsker meg offentlig svømmebasseng.

Har du tips til en sommerperle i Nesodden?

– Nei, for det vil jeg ha for meg selv og en potensiell date denne sommeren, hehe.

Hvem i kommunen vil du framsnakke, og hvorfor?

– Alle de som har engasjert seg for å arrangere pride på Nesodden i år, fra kommunedirektøren til rektoren på Bakkeløkka og Torbjørn og Eivind som har tatt bilder og sørget for det tekniske. Tusen takk!

Hva gjør du i sommer?

– Jeg skal ta med meg regnbueflagg til Tyrkia og være litt aktivist, og jobbe i hagen hjemme på Fjellstrand.

Har du opplevd noe som forandret livet ditt?

– Det gjør jeg ofte. Sist i forrige uke da jeg var på doktorgradskurs ved et av de eldste universitetene i Europa, Lund Universitet i Sverige, fra 1666. på bare en uke fikk jeg et helt nytt blikk på strategisk kommunikasjon som verktøy for å endre verden.

Hva opplever du som den største forandringen i verden fra du var barn til i dag?

– Internett og sosiale medier. Jeg var medie- og underholdningsansvarlig hos Bergens Tidende da jeg var tidlig i 20-årene og da måtte jeg flørte med han på Narvesen-kiosken for å få de nyeste kjendisbladene som kom til kiosken på Torgallmenningen for å få tilgang til de siste kjendisnyhetene!

Hvem er ditt største forbilde?

– Det er forskjellig fra dag til dag, og akkurat nå er det Lise Klaveness, Norges fotballpresident som er et så sterkt skeivt forbilde.

Hva ville du gått i demonstrasjonstog for?

– Pride og skeive rettigheter. Jeg går i minst en pride-parade i året! Det burde alle gjøre!

Det beste og eventuelt verste med 2022 så langt?

– Det beste er alle de skeive menneskene på Nesodden og de andre fem Follo-kommunene som deler av sitt liv til meg i mitt doktorgradsprosjekt. Det er jeg utrolig takknemlig for. Det verste er å oppleve at mitt liv som skeiv og kunnskapsdeling om det å være skeiv blir ansett av noen politikere og offentlige debattanter som en ideologi. Som noe propaganda. De av oss som er lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre variasjoner av kjønns- og seksualitetsmangfoldet er mennesker, ikke ideologier.

Hva er vår tids største utfordring?

– Å forstå at likeverd handler om å åpne for ulikhet.

Hva er ditt stolteste øyeblikk?

– Å få bidra til at de to fosterbarna mine får oppfylle sine drømmer og nå målene sine.

Hva er din drømmetittel i Amta - kanskje en som omhandler deg selv?

– Denne uken skulle jeg sett tittelen «Nesodden hyller Norges første dragqueen, vår egen Bernhard Munkerud», men det fikk jeg ikke.

Til slutt: Send en sommerhilsen til noen i Frogn eller Nesodden.

– Jeg vil ønske alle de nye sommervikarene og journalistene i Amta spesielt velkommen til to spennende kommuner. Det er lenge siden Amta har ansatt så mange nye journalister, og som tidligere ansvarlig redaktør i Amta så gleder det meg stort at det går bra med lokalavisen. Det er godt for lokaldemokratiet og godt for innbyggerne her.