Nesodden: Over etter år etter den delvise gjenåpningen har regjeringen nå gitt kommunene muligheten til å prioritere ansatte i skoler og barnehager, slik at fleste mulig er vaksinert før sommerferien er over.

Evelyn Farbrot fra Utdanningsforbundet Nesodden er kritisk til at denne gruppen ikke har blitt prioritert tidligere.

– Ansatte i skole og barnehage har ikke hatt hjemmekontor. De har vært der smitten har økt mest med kun antibac som beskyttelse. De har stått på gjennom hele pandemien, sier Farbrot til Amta.

– Utdanningsforbundet har gjentatte ganger spurt om når vår gruppe skal bli prioritert i vaksinasjonskøen. Når sommerferien kommer og de fleste har fått vaksine, da kommer man med utspillet om at ansatte i skole og barnehage kan prioriteres.

Har tatt tid

Bakgrunnen for at regjeringen nå velger å prioritere denne gruppen, er at vaksineringen av hele befolkningen tar lenger tid enn antatt, og at alle lærere derfor ikke ville vært beskyttet før skolene åpner igjen. Da måtte første vaksinedose vært satt senest tre uker før skolestart.

Om denne gruppen skal prioriteres er opp til den enkelte kommune.

– Vi ser nå at for eksempel Bergen ikke vil prioritere disse for de vil allikevel være vaksinert innen høstens skolestart. Hvordan er dette på Nesodden?

– Vi skrev en e-post til kommunen med det samme vi fikk beskjed om at denne gruppen skulle prioriteres. Der spurte vi hvordan Nesodden kommune stilte seg til dette og at vi forventet at ansatte i skole, barnehage og Sfo nå blir prioritert.

– Hva fikk til dere til svar fra kommunen på denne henvendelsen?

– Da fikk vi beskjed om at de skulle sjekke hvor mange av dem fra denne gruppen som ikke har fått vaksine, og vi forstår det slik at kommunen har tenkt å prioritere disse.

Farbrot er som sagt kritisk til denne gruppen ikke har blitt prioritert, men hun retter ros når det gjelder Nesodden kommunes holdning til saken.

I første linje

– Vi har opplevd at Nesodden har ønsket å prioritere ansatte i skoler og barnehager, men de har ikke fått lov. Kommunedirektøren og ordføreren har tidligere skrevet til FHI, der de har lagt frem at de ønsker prioritere denne gruppen. Det fikk de ikke lov til.

– Det er viktig at barn og unge får en så normal hverdag som mulig og da man kunne prioritert å vaksinere de ansatte slik at de slapp å stå der helt uten beskyttelse, valgte myndighetene å ikke gjøre det. Nesodden har villet, men ikke fått lov av myndighetene, sier Farbrot.