Gå til sidens hovedinnhold

Ingen partier passer for meg, og jeg ser ikke meg selv som leder av mitt eget parti

Artikkelen er over 3 år gammel

Petitartikkel Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ville du latt avisas journalist se på mens du tar en valgtest på nett? Frognordfører Haktor Slåke gjorde det. Se for deg overskriften: «Høyreordfører ut av skapet som FrP-er». Stor fallhøyde, men konklusjonen ble Høyre. Slåkes forgjenger, Thore Vestby (H), turte ikke gjøre det samme da avisa spurte for fire år siden. Høyst forståelig og fornuftig, synes jeg.

Da jeg tok den første valgtesten i år fikk ikke kona se på en gang. Og resultatet holdt jeg for meg selv. Det måtte nemlig være galt. Jeg sympatiserer ikke med det partiet selv om jeg er enig på en del viktige punkter. Nye digital test, denne gangen hos TV2.no. Samme resultat, men på NRK glapp det litt. Heller ikke det rådet har jeg lyst til å følge. Det er noe galt med meg, «mitt parti» eller testene.

Les mer

Haktor testet velgerhjelpen - Hvor tror du han endte?

Er «valgomatene» på internett til å stole på? Har jeg forandret meg de siste årene? Eller har «mitt parti» forandret seg? Dette er ikke lett. Jeg gleder meg til å se resultatet når Nina Sandberg på Nesodden tar velgerhjelpen på Amta.no. Nesoddens ordfører stiller nemlig også opp på test i all offentlighet, like tøff i trynet som Slåke. Jeg misunner dem den selvsikkerheten. Etter denne erkjennelsen var det ikke annet å gjøre enn å lide meg gjennom noen flere timer med diskusjon mellom politikere på TV og radio. I motsetning til tidligere år har det skjedd med et litt åpnere sinn fordi Velgerhjelpen på Amta.no egentlig påstår at jeg henger fast i gamle politiske forestillinger som i hvert fall ikke har sin base i 2017.

På radioen ble Jonas Gahr Støre grillet om oljeboring i nord. Han svarte oppsiktsvekkende klart og kort, til å begynne med. Arbeiderpartiet vil konsekvensutrede noen steder, men vil også verne store og viktige områder mot prøveboring. Problemet er bare at ingen er interessert i å bore der Ap verner fordi det trolig ikke finnes olje der. Støre bekreftet dette på et vis, og så brukte mange ord på å forklare hvorfor. Prøver han å lure meg?

Jeg har også hørt Erna Solberg forklare seg om FrPs påvirkning av Høyres politikk, og om skattelette særlig til de rikeste. Det tjener jeg også litt på, men skal jeg da slutte å misunne mangemillionærene? FrP er kanskje svaret, selv om jeg ikke er like konservativ kristen som Sylvi Listhaug. Men det Siv Jensen sier om oljepenger, skattelette og andre viktige poster i statsbudsjettet er vrient å få til å stemme med kalkulatoren min. Slik gikk det med det ene partiet etter det andre, og jeg har virkelig prøvd å frigjøre meg fra gamle forestillinger.

Den nedslående konklusjonen er altså at ingen partier passer for meg, og jeg ser ikke meg selv som leder av mitt eget parti. Jeg liker det ikke, men Velgerhjelpen på Amta.no er det jeg stoler mest på nå. Jeg skal i hvert fall ikke sitte i sofaen og la dere andre bestemme over meg.

Les mer

To uker før valgdagen - Så mange har forhåndsstemt

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.