Det er Steinar Andersen, innflytter fra Enebakk og ivrig havfisker, som er primus motor for fiskefestivalen som arrangeres i samarbeid med Drøbak akvarium og Frogn kommune, og som går hånd i hånd med Den internasjonale matfestivalen i Drøbak.

For et par dager siden var ti lag påmeldt artsfiskekonkurransen som kan lokke med flotte fiskeutstyrspremier, men Andersen håper flere vil delta. Hvert lag kan ha inntil tre fiskere og fire fiskestenger. Fisket må foregå fra båt.

Egen diagnose

– Vi fiskere har en diagnose, og vi ønsker å smitte flere. Hvis man fisker hele året vil man før eller senere oppleve unike naturopplevelser, sier Andersen.

Han forteller at det i fjor høst ble fanget en fisk som aldri før var registrert i Norge.

– Vi observerer mer og mer stor tunfisk, eksotiske fiskeslag som trekker opp til oss. Vi ser hval, niser og delfiner. Fortellingene er endeløse og dette er ikke fiskeskrøner, forsikrer han. Det gjelder å være ute på havet.

Svensk lag i trening

Steinar Andersen ser fram til helgens festival og er imponert over laget fra syd-Sverige som ankom tidlig denne uka og har lagt seg i hardtrening.

 

– Fantastisk flinke fiskere, sier Andersen som selv kan skryte av å ha fått tre haisorter på tre nedslipp. Det skjedde i Sør-Trøndelag. Piggvar fra båt er også noe han er fornøyd med å ha dratt i land, samt rødknurren han fikk i fjor høst – på sin aller første tur med ny båt i Drøbaksundet. Han frykter jubelbrølet kan ha skremt noen.

– En fantastisk flott fisk som smakte utmerket, sier han.

Det gjelder å finne ut hvor de ulike artene holder til, da kan man finne riktig agn og fiskekroker. Dybder, strøm og mye annet spiller inn.

– Konkurransen skal ikke bare være for de rutinerte, også hobbyfiskere er hjertelig velkomne, sjekk knurren.no så finner du ut mer. Familier kan også være med. Reglene er slik at fisket må foregå fra båt i et bestemt tidsrom over to dager. Den som kan viser fram flest arter, vinner, og tallet kan komme opp mot 30, tror Andersen som selv står på stand med nydelig fiskesuppe under lørdagens matfestival på Drøbak torg, sammen med Drøbak undervannsklubb (DUK). På standen er det også aktiviteter for barn og på sjøtorget blir det bryggefiske for barn.

Mange arter

– Finnes det mange arter i Drøbaksundet?

– Her er det stor artsrikdom. Du må jobbe litt for å få dem, men de ligger der, sier Andersen, som er opptatt av å behandle sjøen og alt som lever der med respekt.

 

– Sjøen har fantastiske muligheter, men vi er i ferd med å rasere den. Overfiske, forurensing, plast. Det er i dag 1 stk. plast i havet mot 5 stk. fisk. Det er galskap. Det virker som lønnsomhet går foran all fornuft og det er dyrene som får lide – og til sist oss.

Han oppfordrer alle på det sterkeste å alltid ta med seg søppel tilbake fra en tur i naturen.

– Ta med mer enn du har produsert selv. Da vil vi merke en dramatisk nedgang av plast i havet. For en stor del av plasten kommer med vind fra land.

Drøbak undervannsklubb vil holde en ryddeaksjon utenfor havnen på lørdagen. Cirka 15 dykkere skal rydde.

– De gjør en kjempeinnsats, sier Steinar Andersen som håper mange tar turen og kikker på fiskeartene som kommer inn i helgen.

– Noe morsomt vil garantert skje. Det gjør det alltid, smiler fiskeelskeren.

Les også

Vi vil ha en renere Oslofjord!