Frogn Mannskor avsluttet vårsemesteret 2016 med sommertur til Kongsvinger og Finnskogen.

Buss fra Folkvang lørdag morgen til Kongsvinger festning og en liten servering utendørs på festningshøyden med storslått utsikt. Koret fremførte sangene «Norges Fjeld», «Når Fjordene blåner» og «Rett som ørnen stiger» som ble godt mottatt av vårt følge og guiden, som selv hadde sunget i mannskor.

Etter orientering om festningens historie fortsatte ferden til Skaslien gjestgiveri ved Kirkenær, et hyggelig sted som kan anbefales. Etter lunsj her gikk turen opp til Gravberget kirke. Her holdt vi en konsert med et rikholdig utvalg av sanger på programmet. Kirkens organist, Arne Moseng ga tonefølge og vår egen dirigent, Helga, fulgte opp med saxofon på flere av sangene.

Vi fikk en fin orientering om denne høyst spesielle og fine kirken, bygd i 1955 som gave til befolkningen i Gravberget fra Borregård AS. Kirken er av Life kåret til et av de ti mest særpregede kirkebygg i verden. Arkitekten, Magnus Poulsson hadde bestemt at kirken skulle være en «gladkirke». Utsmykkingen av kunstnerne Torstein Rittun og Dag Frogner setter besøkende i god stemning hvor det «glade budskap» er fremtredende, og maleriene gjengir mange fortellinger fra bibelen.

Vi returnerte så til Kirkenær og Skaslien i stadig godt vær, samling i den idylliske hagen og middag med kortreist og god mat, hyggelig samvær og sang utover kvelden.

Søndagen opprant med strålende vær og etter frokost dro vi til Grue Finnskog og Finnetunet, et flott museumsområde med gamle tømmerbygninger. Her startet vi med frisk mannskorsang på tunet, noe det settes det pris på over alt vi er. Guiden ga oss innføring i historikken om Finnskogen og inne i «Røykstua» berettet hun utførlig om de som innvandret hit for mange år siden og deres tilværelse. Turen gikk videre gjennom de dype skoger med glitrende vann og idylliske skogsstuer, til «Østre Tysketorp» der våre turguider åpnet «stua» og bød på utsøkt lunsj, suppe med elgkjøtt og grønnsaker, og tid til å nyte vakker skognatur.

Tilbake til Folkvang med egen sjåfør, rike på inntrykk fra en naturskjønn del av vårt land.

Stein Valsø

Frogn Mannskor