Gå til sidens hovedinnhold

Er dette den fineste hemmeligheten på Nesodden?

Artikkelen er over 4 år gammel

Inn en liten svingete vei, gjennom et skoggløtt, over en bakketopp med utsikt over Oslofjorden. Det er mange godt bevarte hemmeligheter på Nesodden, men Lindehagen må være en av de aller fineste. Til helgen skal den forvandles til et lite juleeventyr.

- VIL DU HA en eplegløgg?

Det er kaldt under de gamle, bladløse trærne, men det knitrer i varme kubber som sprekker. Vi er på besøk og skal intervjue Camilla Levin-Erichsen om Lindehagens historie og huset som ble oppført i 1912. Huset med den stolte lindealleen og den enorme hagen med frukttrær, fontene og lysthus, inspirert av slottshager fra forrige århundre.

 

CAMILLA KJØPTE EIENDOMMEN for fem år siden. Siden den gang er mye arbeid lagt ned i forsøket på å gjenskape den historiske hagen. Nå sitter hun på en benk utenfor lysthuset og ser rolig og ettertenksomt på meg.

 

Å skape en magisk julestemning for andre kjennes som en fin julegave.

- Jeg ønsker at Lindehagen skal bli en skatt for lokalbefolkningen, både nå og for fremtidige generasjoner, at den skal være til glede for så mange som mulig. Det er vel en av grunnene til at jeg vil lage julemarked. Jeg forbinder juletiden med noe høytidsstemt, sanselig, lyst og varmt. Dufter, klemmer, samtaler og rikdom, uavhengig av pengeverdi. Å skape en magisk julestemning for andre kjennes som en fin julegave.

DET ER MANGE som vil ta del i julemagien. Lindehagen har økologi og gjenbruk som grunnplattform, og Camilla elsker å lage ting. Med seg har hun mange aktører som vil selge ekte varer i eventyrlige rammer. De tilbyr matvarer som honning, steinovnsbrød, ferske egg, godterier, julebakst og frukt på glass.

Lørdag 10. desember ønsker Camilla velkommen til hagen, da kan du få kjøpt håndstrikkede votter, luer og smykkehalser, duker, julekort, keramikk og smykker. Dessuten blir det en liten salgsutstilling av malerier i balkongcaféen.

- BARE SLENG DEG på, han er så snill så! Kanskje litt sulten, så om han går for fort får du bare henge deg fast i manen.

 

Nabodama smiler så bredt at snusen stikker frem. Ponnien hennes Elvis skal være her på markedsdagene så barna kan få ri i hagen. Sånn er det her i Bomansvik, man stiller opp for hverandre.

Gartneren Kaj skal lage bål. Han leier 1.etasje i hovedhuset sammen med sin kone Jessica og babyen Kian. De lover både pølsegrilling, pepperkakepynting, øksekasting og masse julemusikk.

MENS VI HAR snakket har det virket som om tiden har stått stille i denne gamle hagen, men plutselig detter mørket over oss. Påfuglen Orion har våknet og skriker hest når vi går forbi han opp til gårdsplassen.

Camilla har såvidt begynt å forberede bordene i cafeen. Vi får prøvesmake enorme hvite marengs som ser ut som snø, og pepperkakestenger med glitrende sølvkuler. Det lukter varme epler og lysene er tent. Står det et kor utenfor her? Camilla forteller at noen barn har lurt på om hun er en dronning som bor i «gamle dager» og jeg må si at jeg forstår dem. Den gamle jernporten er som en dør inn til en ukjent julefortelling.

 

Å gå inn i Lindehagen er som å reise i tiden.

TILBAKE I BILEN kansellerer jeg lørdagens planlagte kjøpesentertur. I år skal det bli gaver med ekte bållukt i stedet. Julestemningen er sikret.

Deler av overskuddet fra Lindehagens julemarked skal gå til Ressurscafeens julekurv. Vil du også gi en gave til dem som ikke har så mye, kan dette leveres i Lindehagen på markedsdagene.

LES OGSÅ: I denne hytta får du følelsen av å sove ute når du er inne

Villa på Spro med historisk sus 

Kommentarer til denne saken