Gå til sidens hovedinnhold

Kunst som kan gjenskape gamle minner

Artikkelen er over 4 år gammel

Kunsten i korridorene kan fremkalle biter av barndom og gi glimt av opplevelser som ligger tilbake i tid. I nye Ullerud helsebygg er kunsten utformet med omhu.

- Kunsten skal formidle opplevelser, skape trivsel for beboerne, besøkende og alle som jobber her. Den skal gi inntrykk til ettertanke, sier Gro Honoré Skåltveit, som har vært leder av kunstkomiteen i det nye helsebygget.

 

Tanken har vært å plassere kunstverkene slik at flest mulig får glede av dem, samtidig som de fikk sitt eget rom rundt seg.

I fire etasjer

Til sammen har komiteen hatt 2,5 millioner kroner å rutte med, og nå er det ruttet i fire etasjer, pluss yttervegg, mens hagen er under opparbeiding. Hver etasje har sitt uttrykk som møter deg idet heisdøren glir til side; maleri (Hanne Borchgrevink ) i andre, keramikk (Bente von Krogh) i tredje og tegninger (Øyvind Torseter ) som bokstavelig talt går utenfor rammene i tredje etasje. På veggen utenfor har Annika Oscarssons digre insekter funnet feste. Bevingede insekter lyser blått når mørket faller på.

 

- Kunsten skal være der vi er i hverdagen. Den er med til å skape et stimulerende miljø for alle. Dette er et helsebygg for eldre, de kan gis viktig stimulanse gjennom fargerik og sanselig kunst, sier Skåltveit. - Kunsten skal være overraskende og visuelt stimulerende – en glede i hverdagen.

Hensikten med ulike materialer i hver etasje er å gi hver sone sin egen identitet.

 

Hagen klar i august

Nå ser Gro Honoré Skåltveit frem til urtehagen, som etter planen skal stå ferdig i august. En bro bygges bak helsebygget over bekken til Follo museum og skal gjøre tilgangen enkel og attraktiv for turgåere.

 

- Vi ønsker turgåere i alle aldere velkommen i hagen. Jeg tror den blir utrolig flott. Her blir det planter, parseller, sittegrupper og sildrende vann i skjønn forening. I kafeen innenfor kan man kjøpe seg noe å drikke eller litt å bite i. Terskelen mellom sykehjem og innbyggerne i Drøbak skal være så lav som mulig - det blir til gjensidig glede for hverandre, sier Gro Honoré Skåltveit.

 

Fakta:

Frogn kommune har brukt 2 millioner kroner til utsmykning av nye Ullerud helsebygg, inkludert hagen som skal stå ferdig i august.

I tillegg bidro KORO med 500.000 kroner.

Kommentarer til denne saken