Kultursjef Pål Mørk holdt i trådene da tre forfattere entret podiet etter tur. I salen sugde 50-60 mennesker til seg kunnskap og underholdning i skjønn forening. Først ut var katteekspert og forsker Bjarne O. Braastad med en bok om kattens atferd og velferd. Han fortalte blant annet at vår huskatt stammer fra den afrikanske villkatten, og at hannkatter ser ut til å fungere sosialt bedre enn hunnkatter med mennesker, fordi de har mer testosteron som gir selvtillit.

Fascinerende om insekter

Høyest forventning var det muligens knyttet til Anne Sverdrup-Thygeson, forsker ved NMBU i Ås. Hun står bak boka Insektenes planet - en bok som har fått mye oppmerksomhet i media og er oversatt til flere språk. Hennes engasjement og spennende fortellinger om snodige eksistenser og forunderlige samspill gav bokaftenen et ekstra sett med vinger. At insekter kjenner hverandre på ansikter, at noen lever nøyaktig 17 år under jorda før de stikker hodet opp, og at humler kan lære seg triks bare ved å kikke på hverandre, fascinerte forsamlingen. Samtidig understreket hun hvor viktig insekter er for vår egen eksistens:

- Uten dem har vi ingen sjanse. Husk at annenhver skapning på kloden er et insekt, fortalte hun og fikk spørsmål av bokverten om hvor mange insekter som lever i - for eksempel - en huleik.

- Man sier at en eik lever i 500 år og dør i 500 år. Det bør den få lov til, for i den lever rundt en million insekter, forklarte hun.

- De er med andre ord ikke noe man bør fjerne for å få utsiktens skyld, tilføyde bokvert Mørk.

Med hundeblikk

Til slutt entret Hans Olav Thyvold podiet med sin roman Snille hunder kommer ikke til Sydpolen. Originalt nok har han gitt fortellerstemmen i boka til en hund. Han minnet forsamlingen om at av alle arter på jorda, kom mennesket sist, men unntak av bikkja.

- Den er det eneste dyret vi har "lagd", påpekte han.

Avslutningsvis kunne publikum stille forfatterne spørsmål og mange benyttet muligheten til spørsmål om katter, hunder og insekter.

Voksnes reaksjoner påvirker

- Hva kan man gjøre for at barn og unge skal få en positivt holdning til insekter, spurte en i salen.

- Det handler mye om de voksnes reaksjoner i møte med insekter, svarte Sverdrup-Thygeson.

- Reaksjoner og holdninger smitter.

- Tusen takk til alle som har kommet, dette er viktige samlinger for å møtes og snakke ordentlig sammen om viktige ting i dagens samfunn, takket forfatter Thyvold før bøkene ble lukket, en etter en. Eller signert. En god del fikk sikret seg julegaver.

Bokaftenen ble arrangert av Frogn bibliotek.

Humor og eventyr på biblioteket