Bestill Amta+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold 

Noe av det Drøbak-mannen Christer Falck er mest kjent for er at han er Norges mest lidenskapelige Prince-fan. Falck mottok naturligvis det triste budskapet om Prince’ død med sjokk og stor sorg. For to år siden ga Christer Falck, sammen med kompisen Petter Aagaard, ut en 472 sider tjukk bok om idolet Prince. Her kan du lese ØBs sak fra lanseringen av boken.

Drøbaksmannen Christer Falck, for de fleste kjent som frontfigur for Robinsonekspedisjonen på TV3, har en av verdens største samlinger av alt som har med artisten Prince å gjøre. Nærmere 3000 enheter, som han kaller det, har han opparbeidet seg gjennom de drøyt 30 årene han har samlet.

Her er det tale om cd-er, dvd-er, vinyl, bootlegs, osv. Han har en komplett Prince-barnekolleksjon, Prince-parfyme, selv de originale mansjettknappene som Prince brukte i «Purple Rain», bare måtte Christer Falck skaffe seg. Ja, han er helt fullstendig hals over hode Prince-fan. En tjukkasbok på 472 sider er siste sprell på Prince-fronten for Falck.

For å stille spørsmålet på samme måte som Nils Ole Oftebro gjorde i den norske krimserien Mammon for et par episoder siden: Hva i heite, hule, helv... gjør Prince så unik?

Les også: Falck vil ha dine Quartfestival historier

– Få, om noen, kan vise til samme bredde i det musikalske uttrykket som han. Han har vært innom rock, pop, funk, soul, elektronika og klassisk, og han mestrer alt. I tillegg spiller han det meste selv og signaturen «produced, arranged, composed and performed by Prince», har fulgt ham siden debuten i 1978. Prince er en gåtefull person, en arbeidsnarkoman av de sjeldne. Han har gitt ut 36 studioalbum, sluppet en rekke album under andre navn.

- I tillegg har han spilt inn plater for og med andre og produsert, spilt og remikset ytterligere et hundretalls album og singler. Han har skrevet, regissert og spilt i filmer. Kort sagt: Produktiviteten går utenpå samtlige andre artister i moderne musikkhistorie, og er på nivå med Mozart, mener Falck, som, needless to say, kunne holdt hyllesttalen gående til evig tid.

- Med dette bakteppet, blir naturligvis spørsmålet hvordan han turte å skrive en hel bok om idolet...

Les også: Christer Falck dro inn 125.000 euro til musikkprosjekt


– Vi ga ut en CD-boksen «Shockadelica», der de beste artistene i Norge tolket låtene til Prince i 2008, da Prince fylte 50 år. Nå hadde vi lyst til å finne på noe igjen. Bok er perfekt - da kunne vi virkelig gå i dybden. Det finnes mange bøker om mannen, men ingen som dekker like bredt som vår, hevder Christer.

Han har skrevet boken sammen med sin våpendrager, Petter Aagaard, kjent som både sanger og skuespiller, særlig fra musikalsjangeren.


– Petter er den største Prince-autisten i Norge. Hvis han har lest eller sett et intervju med Prince, kan han det utenat etterpå. Det er helt sjukt. Du vil ikke tro det, forteller Falck om kompisen.

Jeg er ikke spesielt overtroisk av natur, men jeg følte at dette var mitt Åndenes Makt-øyeblikk

Håper på 3000 solgte

I 32 år har han altså samlet på alt han kommer over av Prince-artikler. Nå samler han på mye annet også, cd-samlingen til Drøbak-mannen er nesten på lengde med en fotballbane. DVD-samlingen preger også leiligheten på Ljabru. 44-åringen mener timingen for en «skikkelig grundig Prince-bok», er optimal.


– I 2013 skjedde det mye med Prince. Han grodde tilbake afroen sin, skaffet seg et helt nytt band med bare unge jenter, litt som med bandet Revolution han hadde på 80-tallet. 5. februar vil han etter sigende annonsere at han skal på Europa-turné. Dessuten er det nå nesten en hel generasjon som ikke har et forhold til musikken hans. Vi mener han fortjener et enda større publikum, påpeker Falck.


Førsteopplaget av boken på 1500 eksemplarer er solgt ut. Nytt opplag er på gang. Dobles salget, går Prince-entusiastene i null. Selve tittelen «Shockadelica» har Falck tatt med seg fra den gamle fanklubben til Prince, som Falck drev i Norge. Men hva slags bok er «Shockadelica» egentlig blitt?


– Det begynte som en temmelig rett frem biografi om Prince. Vi skulle skrive den fra A-Å. Den faktaen som ikke passer inn, kjører vi på triviadelen, tenkte vi. Vi måtte jo ha en egen trivia-del. Da ble boken todelt. Hva med essayister, tenkte vi så. Vi kontaktet mange dyktige skribenter og fikk dem til å ta for seg ulike deler av Prince. Marius Lien, religionshistoriker, tok for seg relionsdelen, Frode Grytten skriver om 80-tallet og gjør litt tekstanalyse.

- Da ble det til slutt en skikkelig coffeetable-bok. Det måtte bli det. Delt opp i tre deler; biografi. essaydel og fakta/triviadel. Så grundig som det går an, sier Falck.

Les også: Christer Falck krohner en av de største

Neste prosjekt er på gang

Nå er han utstoppelig. Hans altoppslukende interesse for Prince Rogers Nelson fra Minneapolis, er lidenskap i sin reneste form.


Ja da, dette er en kjærlighetshistorie, men vi er meget kritiske i boken. Når vi gjennomgår diskografien til Prince, får han både seksere og enere, for å si det sånn. Men noe av det store er jo at Prince anno 2013 er mer vital enn noensinne. Jeg så ham live i fjor, jeg kan ikke huske å ha sett ham bedre.


Og som vinden er Christer Falck alltid i bevegelse. Neste Prince-prosjekt er han allerede i gang med å planlegge.


– Vi jobber med å få til en gigantisk hyllestkonsert i operaen i 2018. Dit håper vi å få hele de beste vokalistene i Norge til å tolke låtene til Prince. Da vil han fylle 60 år. Det er bevegelse der, så jeg tror vi får det til. Det blir mitt neste «tape-penger-prosjekt», sier Christer, og setter opp Falck-fliret.

Men denne gangen er det null kynisme å spore. Kun entusiasme og lidenskap. Omtrent sånn vi kan forestille oss at det var den gangen for lenge siden da han hørte «Little Red Corvette» for første gang på Radio Luxembourg.
Hvor dyp Christer Falcks kjærlighet til Prince er? Dette utdraget fra forordet i boken bør tale sitt klare språk.

Mitt største Prince-øyeblikk var i 1996. En god venn av meg jobbet i EMI og fortalte
meg at Prince skulle slippe sitt nye album der. Alle sjefene i EMI var invitert til Paisley
Park for en «meet&greet»-middag og konsert, men den norske sjefen Micke Manasse
var invitert i bryllup og kunne ikke dra. Jeg så mitt snitt til å snike meg inn som Norges
«nye» EMI-sjef, stjal en bunke med visittkort som lå på pulten hans og bestilte fly til
Minneapolis sammen med salgssjefen Frank Hauge. Konserten var helt fantastisk. Jeg
satt ved siden av D’Angelo under middagen. Mary J. Blige var der. Boyz II Men,
Donatella Versace, Phish, Bill Bellamy og Mavis Staples vandret rundt som den mest
naturlige ting.

Utrolig nok spilte han «Joy In Repetition», min Prince-favorittlåt, og midt i gitarsoloen
fant jeg meg selv med et godt tak rundt anklene hans. En manisk og gal
handling. Jeg aner ikke hva jeg tenkte med eller på. Han sparket bort armen min og så
rart på meg – ingen EMI-sjef i verden ville tenkt på å gjøre noe så dumt. Da sangen var
ferdig, spratt plekteret ut av den magiske høyrehånda hans, gjorde en fin bue og landet
i neven min. Det henger i glass og ramme hjemme nå.

Jeg er ikke spesielt overtroisk av natur, men jeg følte at det var mitt Åndenes Makt-øyeblikk.

(Utdrag fra "Shockadelica" av Christer Falck/Petter Aagaard)