I rundt 20 år har han dratt fra Skiptvedt til Drøbak for å undervise barn og unge i lokalene til Frelsesarmeen i Storgaten. Elever fra hele Østlandet har valgt seg Valeri som lærer og flere av dem har vunnet større mesterskap.

Spilt i 45 land

Valeri Rubacha selv har spilt i 45 land. Fra millionbyen Odessa i Ukraina kom han og kona Svetlana til Norge for 27 år siden. Skiptvedt kirke fikk en bereist og topp utdannet musiker med doktorgrad som utøvende musiker. Han har også forsket på forholdet mellom komponist, utøver og publikum. I Skiptvedt er paret for lengst blitt kulturkjendiser.

– Når jeg først skulle flytte var jeg heldig som hadde to utdanninger fra musikkhøgskolen i St. Petersburg, både piano og orgel. Det er to forskjellige instrumenter. Man kan ikke variere klangene etter styrken på anslaget når man spiller orgel. Da må man mer variere med rytmikken, forteller Valeri til Smaalenens avis.

 

Kler seg ut på konserten

Organisten og pianolæreren har også sitt eget teaterstykke, og utdrag fra "Min far - Johann Sebastian Bach" vil han fremføre på klaverkonserten i Drøbak.

De som spiller på elevkonserten torsdag er: Hanna Nikoline Sebesta, Jenni Elgaaen, Natalia Lerpold, Jørgen Sandhaug, Justin Godtfeld, Frida Christoffersen, Elise Olsen og Valeri Rubacha - pianolæreren selv. Det blir musikk av Tiersen, Bibalo, Chatjaturjan, Haydn, Mendelsohn, Hændel, Kuhlau, Saint Saens, Zacharov og Chopin. Inngangsbilletten er rimelig, med fri inngang for barn og ungdom opptil 18 år.