Takket være midler fra Nesodden folkeopplysningsråd kunne kultursjef Ellen Knutsen, koordinator for Kulturisten Jutta Bachmann og representant for Nesoddens kunstnere Bjørg Aschehoug i helgen besøke kulturfestivalen TolfArte.

Følget reiste sammen med folkopplysningsrådets leder Tor Fagerland til Nesoddens kultursamarbeidpartnerby Tolfa.

- TolfArte foregår ute og over tre dager - det sydet av liv, forteller Knutsen som sammen med de andre synes det var svært interessant å få se hvordan de gjør det i Tolfa.

Kultursamarbeid

I mai fortalte kultursjefen her i Amta om et mulig samarbeid med byen Tolfa i Italia, etter et forslag fra nesodding og Tolfa-boer Pål Steigan. Nå har Tolfa og Nesodden inngått en intensjonsavtale om kulturelt samarbeid. 2015 blir et prøveår for avtalen - som ikke er formelt vedtatt ennå. Knutsen understreker at det ikke er snakk om å bli vennskapskommune.

- For å få et profesjonelt blikk på det kunstneriske plukket vi ut Bjørg Aschehoug som representant for kunstnerne på Nesodden. Hun er klassisk sanger, lærer på Foss og i Nesodden kulturskole.

Les også: Barna storkoste seg på Nesoddspelet, både på scenen og på tribunen

Alle ble imponert over festivalens folkelige medvirkning og engasjement i byen som har mye til felles med Nesodden: Den ligger en times kjøring unna Roma, har et kreativt miljø og en årlig kulturfestival som nå ble holdt for 11. gang  7.–9. august. Tolfa ligger på et fjell og har for øvrig hatt et norsk-italiensk studiesenter: Centro studi Italo-Norvegese a Tolfa siden 1995. TolfArte tiltrekker seg imidlertid rundt førti tusen besøkende og engasjerer svært mange av byens rundt sju tusen innbyggere.

Sytti frivillige

- De har et korps på sytti frivillige som jobber døgnet rundt og ti som jobber med lønn. Vi har mye å lære av dem og har allerede plukket opp noen konkrete tips. For eksempel et bokbyttemarked for barn og unge og større synliggjøring av festivalen med dekorasjoner og farger i gater, sier Knutsen og mener italienerne også har noe å hente fra Nesodden

- Jeg tror de har noe å lære innen struktur, koordinering, lydkvalitet, utførelse og langtidsplanlegging.

Kultursjefen ble overrasket over hvilken oppmerksomhet besøket fikk.

Les også: Kulturisten sprer festivalen utover. Dette må du følge med på

- Vi møtte ordføreren og ble veldig varmt tatt i mot, særlig av kultursjef Cristiano Dionisi som jeg har hatt mye kontakt med på forhånd. Han fortalte at TolfArte aldri hadde fått så stor pressedekning som dette før. Det meste av pressen fokuserte på det norske kultursamarbeidet, sier Knutsen som blant mye annet ble intervjuet av RepubblikaTV - nyhetskanal eid av Italias nest største avis. Se intervjuet her.

Italia-besøk

I slutten av oktober er det italienernes tur til å besøke vår kulturfestival. Da kommer Tolfas kultursjef Cristiano Dionisi med et lite følge for å besøke den ene tredelen av Kulturisten.

- Jeg håper de finner det inspirerende å være her, sier Knutsen og forteller at det på sikt er meningen at Tolfa og Nesodden skal utveksle kunstnere og musikere og kanskje skape felles prosjekter.

Les også: Kvartofon til kulturisten