Krystallfolket er forestillingen som tar utgangspunkt i isproduksjonen som foregikk på Nesodden i gamle dager.

Forfedre

Om lag 80 små og store teaterfabrikanter er i sving i Skokelfallsalen i helgen i forbindelse med «Krystallfolket». Forestillingen settes opp hele fem ganger fra lørdag til mandag kveld. Blant dem som er i aksjon finner vi seks søskenbarn fra Vestre Hokholt; Julie (14), Charlotte (11), Thomas (11), Elisabeth (7), Madeleine (6) og Celine (6).

Charlotte og Thomas forteller til Amta at de gleder seg stort til å stå på scenen i Skoklefallsalen på Steinerskolen i helgen.

– Det beste er og stå foran et publikum, ha replikker og bare spre gleden til alle som ser på, sier Charlotte.

Ikke nok med at hele den store søskenbarn-flokken er med i Krystallfolket, de har også aner tilbake til isskjæringen. To av deres oldefedre, Olav Hokholt og Robart Løes, var delaktig i isskjæring, blant annet på Blylagdammen og på Røertjernet fra 1920/30 – 1950- tallet, før kjøleskapene etter hvert tok over.

Thomas synes derfor det er ekstra stas å sette opp historien om «Krystallfolket»:

– Ja, det er kjempegøy, også fordi to av mine oldefedre har drevet med ishogging i akkurat den samme dammen som «Krystallfolket» lever i forestillingen vår.

 

– Bli med til Krystalldammen

I forestillingen «Krystallfolket» møter vi familien Parr-Larsen. Under juleforberedelsene finner barna i huset en gammel bok; tippoldefar Søren Parrs gamle memoarer. Søren kunne slått seg opp som en rik mann med all eksporten av is til utlandet, men hva var det som gjorde at han plutselig stoppet?

Barna får høre historien om krystallfolket og om hva som gjorde at Søren sluttet å hakke opp isen i Krystalldammen.

Gjennom forestillingen blir vi også kjent med søsknene Isvil og Isar, Krystallmester Kristell, overismålerene og mange fler.

 – Bli med til Krystalldammen og vår magiske verden, lyder oppfordringen fra Margrete Bratberg-Grøstad og hele gjengen i Nesodden Teaterfabrikk.

Isdriften på Nesodden

Det var Søren A. Parr i Drøbak som etablerte denne næringen i den indre delen av Christianiafjorden (Oslofjorden). Han hadde sterke tilknytninger til England, hadde vært mye til sjøs på farens skip og fra 1850 var han selv skipsreder. 

Han tok opp konkurransen om isleveranser med amerikanerne og leide flere tjern på Nesodden, organiserte isskjæring, transport og frakt til England.

Mange fulgte i Parrs fotspor. I løpet av 1880 tallet - og så lenge det var iseksport av noe omfang - var Nesodden den ledende isleverandøren i Norge.

I 1900 sto Nesodden for halvparten av iseksporten fra Akershus og 20% i Norge, som dette året utgjorde 95 000 tonn. Den viktigste og største eksport perioden var frem til 1.verdenskrig, men også etter dette ble det skjært mye is på Nesodden både til lokal bruk og eksport.

Det ble faktisk drevet med isskjæring på Blylaget helt frem til 1960-tallet, men da kun til privat bruk.

Kilde: Nesodden historie II/Christian Hintze Holm. Utgitt av Nesodden Historielag