Nesodden øker prisen for kulturskolen - I Drammen går de andre veien

Øker prisene: Nesodden kommune øker prisene på kulturskolen mens andre kommuner gir friplasser, eller moderasjon, til de med lav inntekt. Foto: Arkiv

Øker prisene: Nesodden kommune øker prisene på kulturskolen mens andre kommuner gir friplasser, eller moderasjon, til de med lav inntekt. Foto: Arkiv

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

I Drammen tilbyr de nå gratis kulturskole til familier med lav inntekt. På Nesodden øker de satsene med femti prosent.

Drammen kulturskole vedtok denne uken å gi familier med inntekt under 428.000 friplass på kulturskolen.

– Her er det ingen regler for sånt, opplyser rektor ved Nesodden Kulturskole Trond Brenne.

– Jeg kjenner heller ikke til at dette har vært opp til vurdering noen gang. Vi har noen avtaler som går gjennom Nav. Den økonomiske situasjonen i kommunen tilsier heller ikke at dette er aktuelt nå.

– Tror du ikke at dette er noe som kan gjelde ganske mange?

– Det kan jo tenkes, men dette er noe som politikerne må avgjøre. Onsdagens kommunestyremøte vil vedta at satsene skal økes med femti prosent. Vi har hatt ganske lave satser, og nå vil vi komme på linje med andre kommuner i Follo.

1000 kroner i Frogn

I Frogn gis det heller ikke friplasser, men de med en inntekt under 5G (450.340) betaler 1000 kroner for plass på kulturskolen.

– I fjor økte politikerne i kommunen grunnlaget for moderasjon fra 4G til 5G, opplyser Hege Elnæs, leder hos Frogn kulturskole.

– Vi har ikke veldig mange som har søkt om dette. Hos oss gjelder det fem-seks stykker. Det er mulig at budskapet om denne moderasjonen ikke har kommet godt nok frem, undrer Hege Elnæs, informasjonen finnes på kommunens nettsider og jeg håper at de det gjelder fanger opp dette og benytter seg av det.

– Man trenger ingen søknad utover vanlig søknadskjema, og ber man om redusert pris, må man dokumenter det med ligningsattest. Det var et veldig positivt signal fra politikere at de økte fra fire til 5G. Dette er en kjempefin ordning.

Asker

I Asker innvilger de friplasser til de som har mindre enn 300 000 kroner i inntekt.

– Vi har hatt en del endringer det siste året, og vi vil nå se på om beløpsgrensen kan heves, sier Eli Engstad Risa ved Asker kulturskole, dette er selvfølgelig ikke vi som bestemmer, det er opp til politikerne. Nå er det mindre enn ti stykker som er elever hos oss med friplass.

Drammen

I dag er det cirka 48 av 966 plasser som ligger under friplassordningen i Drammen.

– Det er ingen føringer, nasjonalt, på hva det skal koste å gå på kulturskole. Vår visjon er å være kulturskole for alle, derfor er det viktig at taket nå er løftet og at flere kan benytte seg av tilbudet, forteller Kristin Johnsdatter Søraune, assisterende kulturskoleleder i Drammen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags