Gå til sidens hovedinnhold

Margreth Olin håper filmen fra Nesodden vil bli sett på som en protest

Artikkelen er over 4 år gammel

Dokumentarfilmskaper Margreth Olin er klar med en ny film. Temaet er «Barndom» og håpet er at den vil påvirke politikerne.

«Barndom» handler om barn i en barnehage på Nesodden. Olin har fulgt barna i ett år, fra høsten 2014 til i fjor sommer.

– Dette er en film som handler om at barndommen trenger å beskyttes. Det er en dokumentar om lekens betydning i oppveksten, sier 45-åringen.

Regissøren mener vi lever i et samfunn som vurderer alt.

– Dette er noe vi har ført inn i skolen, og vi vurderer barna våre i stadig lavere alder, sier Olin.

Hun mener det er feil å påføre barna de krav som finnes i den voksne verden.

– Dette er en film der vi observerer barnas lek. Leken er der for å utvikle barna, sier hun.

Protest

Olin har hatt lyst å lage en slik film i mange år. I 2008 begynte hun å lete etter barnehager som var villige til å bli med på et slikt filmprosjekt.

– Jeg har prøvd i mange år. Samtidig som vi filmet Joralf Gjerstad, fikk vi et ja fra en barnehagen på Nesodden. Det kunne jeg ikke si nei til, sier suksessregissøren.

Olin sier til Dagsavisen at dette er en film hun har villet lage hele livet, helt siden hun bestemte seg for å slutte i barnehagen. Hun håper kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil se filmen, som hun beskriver som en protest.

– Stortingsmeldingen om barnehager, som kom i vår, heter «Tid til lek og læring». Da har man misforstått noe grunnleggende. Lek er læring. Det er noe av det jeg vil vise i filmen, sier hun.

Les også: Margreth Olin: Lager film fra Nesodden

Dagsorden

– Jeg vil være med og sette dagsorden i den politiske debatten. Skole og barnehage blir viktige i valgkampen fram til høstens stortingsvalg, legger hun til.

I ett år har Olin fulgt barna i en barnehage på Nesodden for å lage en observerende dokumentar om barn og lek. Hun begynte å lete etter en barnehage for snart ti år siden og endte til slutt opp med barnehagen der hennes egne barn har gått tidligere.

– For å kunne slippe så tett på barna som vi trengte, måtte vi ha tillatelser fra både ansatte og alle foreldrene, forklarer hun.

Kommentarer til denne saken