Plass på julaften: - Drøbak er julebyen, så hvorfor ikke vise litt hjertevarme utover nærmeste familie, sier kjæresteparet Endre og Jeanette

- Vi er helt vanlige folk, ikke noe helgener. Vi liker å møte folk og gjør dette like mye for oss selv, understreker Jeanette Sleveland og Endre Fjellestad.

- Vi er helt vanlige folk, ikke noe helgener. Vi liker å møte folk og gjør dette like mye for oss selv, understreker Jeanette Sleveland og Endre Fjellestad.

Av

"Det er mange årsaker tll at jula kan være tøff for mange. Vi har plass rundt bordet og inviterer både kjente og ukjente til oss i Drøbak." Denne facebookmeldingen har høstet mange røde hjerter, men terskelen for å ta nærmere kontakt ser ut til å være ganske høy.

DEL

- Vi vet at mennesker sitter alene på julaften, men mange velger nok å ikke gi seg til kjenne. Det skal litt til å våge å ta kontakt. Kanskje vi når de rette menneskene gjennom Amta, sier paret som inviterer til dekket bord på julekvelden. Her trenger du ikke finskjorte, om du ikke har det. Alle typer mennesker i alle aldere ønskes velkommen. Du trenger ikke forklare hvorfor du velger å ta kontakt, om du ikke vil, og middagen er på vertskapets regning.

Ikke behov for applaus

Facebookmeldingen Jeanette Sleveland la ut for noen dager siden har høstet mange kommentarer om hvor raus den utradisjonelle invitasjonen er. Så pass mye ble det at hun syntes det var behov for en liten balansering;

"Vi sprer ikke dette i sosiale medier for å få kred, men for å finne de som kanskje kunne ha lyst å feire julaften med oss - så nå venter vi i spenning!  God jul til dere alle sammen og ta gjerne med en pepperkake eller tre og ring på en dør til en nabo.... Det kan bety så enormt å vite at noen bryr seg."

- Ikke noe offer, men en glede for oss

- Vi elsker å møte nye folk, så dette er til glede for oss selv også, understreker Endre Fjellestad, som i flere år har vært frivillig for Kirkens SOS i Oslo. Der møter han mange som allerede fra oktober begynner å grue seg til jul. Årsakene kan være mange; ensomhet, vanskelige relasjoner, dårlig økonomi eller rusproblematikk.

- Mange kjenner seg ekstra ensomme i jula. Det blir dessverre ikke bedre av at den perfekte julen med den perfekte familien og fantastiske feiringen flashes slik den gjør i dag. Sosiale medier kan forsterke andres følelse av å være utenfor  - det er noe som kan være greit å reflektere litt over; Hva er det egentlig viktig å formidle til andre, og hvordan gjør man det, sier Fjellestad og legger til at Kirkens SOS i snitt håndterer 500 hendvendelser i døgnet. I disse dager er mange av dem fra barn, unge og eldre som gruer seg til jul. Fjellestad anslår snittalderen på de som chatter med Kirkens SOS til rundt 16 år.

- Men vi snakker med barn fra 10-12 års alder som kvir seg til jul. Mange frykter alkoholen, sier Fjellestad.

Passer godt i julebyen

- Så i stedet for å vise hvor fint man har det, kunne kanskje noe flere invitere en til? oppfordrer Fjellestad, som i likhet med kjæresten hadde tenkt tanken i flere år. I år hadde de anledning til å gjøre alvor av den.

- Hvis det er riktig at man blir ekstra snill av å bo i julebyen Drøbak, passer det jo ekstra godt å be noen flere til bords, sier paret som har fått en håndfull henvendelser, uten at noen så langt har bekreftet sin ankomst. Feiringen vil foregå i et koselig gammelt hus i Drøbak sentrum, og paret må ha beskjed senest lørdag formiddag. Jeanette og Endre synes det er kjempehyggelig om noen tar kontakt.

- Men er det ikke litt skummelt å be noen fremmede inn til seg?

-  De som kommer til oss vil bli møtt på en hyggelig måte og med åpne armer. Det er veldig få mennesker som blir skumle av slikt, så dét tar vi med knusende ro. Vi bare gleder oss vi! smiler Endre og Jeanette som kan nås på tlf. 95 23 99 94.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags