Konsertarrangør Frank Kvinge graver dypt i egen lomme når han til sommeren rigger scenen for åtte av Norges mest populære artister i konsertserien Gitarer ved fjorden. Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen, Ole Paus, Jan Eggum og Odd Nordstoga er noen av dem som kommer til Drøbak. Men kun Kvitnes har bedt om ekstra vakthold.

 

Tradisjonen tro drar konsertserien «Gitarer ved fjorden» sitt første riff under Færderseilasen, som i år er fredag 9. juni. Ingen ringere enn ringreven Lillebjørn Nilsen setter stemningen når hvite seil glir forbi.

– Lillebjørn holder bare fem konserter i året og har valgt seg Drøbak til en av dem, sier Frank Kvinge, selv en av landets beste gitarister og med egen gitarskole i Frogn.

Ekstra vakthold

Applausen rekker knapt å stilne etter Lillebjørn før Henning Kvitnes inntar scenen ved Sjøstjernen 10. juni.

– Henning er jo nesten en legende her til lands og selger fort ut sine konserter. I Drøbak holder han intimkonsert med en grense på 650 billetter, sier Kvinge som krysser fingre for «full brygge» i Drøbak også. Halden-artisten har for øvrig bedt om ekstra vakthold.

– Kvitnes var i utgangspunktet noe skeptisk til å spille i Drøbak. Sist han spilte på torget opplevde at ubehageligheter, forklarer Kvinge som er på utkikk etter et par store og sterke karer som kan sikre vaktholdet.

Hele tre av fire fra Gitarkameratene gjester Drøbak til sommeren. 7. juli dukker den humoristiske bodøværingen Halvdan Sivertsen opp, deretter svensk-norske Benny Borg med tre konserter 14.–16. juli.

Med og uten rust

De rustne, men svært så populære herrene Jonas Fjeld og Ole Paus kommer 22. juli, før sommeren avrundes med liflige toner av Odd Nordstoga 18. august og Jan Eggum 9. september – sistnevnte på akkurat samme dato som i fjor.

 

Allerede 18. mars byr Kvinge på en forsmak på konsertserien. Da spiller Eva Wheel Skram i Smia.

– Det blir en fin opptakt til sommerens konserten, og konserten med Eva er helt utsolgt, smiler Frank Kvinge.

- Men til sommeren er det ingen kvinner på scenen?

- Skulle gjerne hatt det, men er nødt til å velge navn jeg vet selger så vi ikke går i minus. Det er ikke like mange sikre navn blant de kvinnelige artistene, dessverre, med unntak av f.eks. Eva Wheel Skram som spiller i mars. Jeg håper å få tak i noen flere neste år, sier Frank Kvinge.

Om Drøbak-konserten til Henning Kvitnes i juni 2014 skrev Amta blant annet:

Temperatur på torget: God stemning og fine låter, men Kvitnes likte dårlig at fulle unggutter nesten ramlet opp på scenekanten.

Da et utdrikningslag nærmest tippet opp på scenen, mistet artisten tålmodigheten:

– Pell dere vekk – NÅ! Og det før jeg blir forbanna, ropte Kvitnes hissig og stoppet låten.

Da var det like før han hadde en kommende brudgom, utkledd som konge og sittende på skuldrene til kameraten, dinglende med ølglass, i fanget.

De fleste Amta pratet med forsto artisten, men mente det fantes bedre måter å be utdrikningslaget fjerne seg på. Etter fullført sang beklaget Kvitnes avbruddet:

– Men noen ganger er det best å stoppe ting i fødselen, sa Kvitnes som ikke lot til å la hendelsen påvirke resten av konsertkvelden.