– Vi håper Smia blir et hus folk blir glad i og snakker «opp», sier kultursjef Pål Mørk og ønsker velkommen til åpningshelg. Lørdag håper han storsalen fylles fire ganger. Søndag er det åpningsgudstjeneste med korps og kor.

Veien fram til snorklipping, som skjer foran 80 inviterte gjester i morgen kveld, har vært lang. 22 år har gått siden Frogn kirke ble påtent og brant ned til grunnen – og et nytt kirkebygg ble vedtatt. Etter flerfoldige rundkjøringer, blindveier, økonomiske bulker og uventete bråstopp åpnes døren til et flerbrukshus hvor kirke og kultur skal leve side om side, noe begge parter etter mye godt samarbeid uttrykker stor tro på.

– Samarbeidet har så langt fungert knirkefritt, kommenterer kultursjef Pål Mørk og sokneprest Dag-Kjetil Hartberg uavhengig av hverandre.

– Begge parter har inngått kompromisser underveis, men vi ønsker hverandre vel, sier Pål Mørk. Nå ser de rundt 18 medarbeiderne som har kontorplasser i Smia fram til å åpne huset for korøvelser, konserter, forestillinger og aktiviteter som skal romme latter og alvor.

Åpent for alle lørdag

Om Smia ikke akkurat åpner med et smell, loves det ballonger og rød løper – og åpning i flere etapper. Den offisielle åpningen finner som nevnt sted på torsdag, med politikere og representanter fra kulturråd, entreprenører og annet.

Lørdag formiddag er «hele bygda» invitert. Fire gratis kulturarrangementer med oppstart hver hele time følger hverandre i storsalen, som har 272 sitteplasser.

Dans og konserter

Først ut på lørdag er unge dansere fra Studio Dynamica, deretter følger minikonserter med popsangeren Michelle Avitsland fra nordre Frogn og artisten Lenny Kittelsen fra Drøbak. Drøbak studiescene har drømt om en ny scene i årevis, lørdag avrunder de åpningsdagen i samspill med bandet Dr. Øbak.

I siste liten

– Dagen blir en liten smak av Smia og hvordan huset fungerer, sier Pål Andresen, som er spent på åpningen:

– Ja, den skjer under et døgn etter at de siste teknikerne har ryddet etter seg. Det betyr at vi ikke får testet mye før publikum strømmer på. En kickstart, men nå ville vi ikke vente lenger, sier han.

Amfianlegget med stoler kom på plass for få dager siden og det rigges fortsatt. Først etter at alt er på plass kan lydteknikere fullføre jobben.

Frogn kommune tause rundt forsinkelsene av flerbrukshuset Smia 

Musikk, mat og vigsling

Søndag er kirkens dag, med stor åpningsgudstjeneste om ettermiddagen. Kapellet skal vigsles til permanent kirkerom av biskop Atle Sommerfeldt og storsalen innvies til kirkelig bruk av prost Hege Fagermoen. Det betyr at storsalen betraktes som kirkerom kun når den benyttes til dette, utover det er det ingen føringer for bruken fra kirkens side.

– Drøbak Musikkorps spiller folk inn gjennom inngangsdøren og Drøbak Kantori, Drøbak Gospel, Barnegospel og Sould Children deltar, forteller Dag-Kjetil Hartberg.

Det blir anledning til å se nærmere på hele huset og få orientering om kunst, utsmykning og fasiliteter. Sokneprest Anne Matilde Klare, som sto for innsamlingen av sølv som ble smeltet om til kirkesølv, gleder seg spesielt til å vise fram hvordan det nye kirkesølvet på utsøkt vis er kombinert med steiner fra Solbergstrand.

– Vi avslutter med kirkekaffe og håper det blir smekkfullt, sier soknepresten.

Musikk- og sangmiljøet i Frogn har fått ny «sjef» 

Bjørnov utsolgt

Åpningsuka byr også på konsert med Drøbak Kantori og solistene Ruva W. Hongve og Ludvig Lindström, som framfører Voluspá.

Onsdag blir første konsert med artist «utenfra»:

- Ingrid Bjørnov er utsolgt, det er fantastisk morsomt og tegner godt for framtiden, sier Pål Mørk som i løpet av høsten byr på alt fra Ole Ivars til Tine Thine Helseth-kvartett og popidolet Julie Bergan.

Kirken prøver ut messer på kveldstid og grytidlig pendlerbønn