Vant 250.000 kroner

Forbundsleder Monica Boracco (fra venstre), teatersjef Jon Refsdal Moe, dramatikerne Marius Kolbenstvedt og Nina Ossavy.

Forbundsleder Monica Boracco (fra venstre), teatersjef Jon Refsdal Moe, dramatikerne Marius Kolbenstvedt og Nina Ossavy. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Marius Kolbenstvedt og Nina Ossavy fra Nesodden er tildelt Dramatikerforbundets Scenekunststipend.

DEL

Norske Dramatikeres Forbund setter ytringsfriheten på dagsorden i forbindelse med sitt 75-års jubileum i 2013. Et av tiltakene er å få fremført to nye dramatiske tekster på norske scener i jubileumsåret. To stipender på 250 000,- ble utlyst i oktober i fjor. Vinnerne er nå kåret. Det er Still in silence av Marius Kolbenstvedt og Nina Ossavy som produseres i samarbeid med Black Box Teater og Sensurert av Kim Atle Hansen som produseres i samarbeid med Det Norske Teatret.

- Vi ønsker å løfte fram et tema som er større enn oss selv. Derfor ser vi vårt jubileum i sammenheng med Grunnlovsjubileet i 2014 og har valgt ytringsfrihet som tema. Som en forfatterorganisasjon er det jo også naturlig for oss å sette fokus nettopp på ytringsfriheten, sier forbundsleder Monica Boracco.

- Scenekunststipendene er et stort løft for oss. Vi har sett etter samfunnsbevisste tekster som sier noe om Norge i dag. De to vinnertekstene er svært interessante og viser at det er mange skjulte mekanismer som begrenser ytringsfriheten i dag, selv her hos oss. Vi ser frem til å få disse prosjektene realisert på Det Norske Teatret og Black Box Teater i løpet av 2013/14.

Juryen for Dramatikerforbundets Scenekunstipend har bestått av Liv Heløe, Kjetil Bang-Hansen og Aslak Sira Myhre.

Still in silence er et dokumentarbasert scenisk verk om en varsler knyttet til fenomenet Colony Collapse Disorder, en mystisk biesykdom som er på vei til å utrydde honningbiene, rapportert i USA og Europa. Fenomenet kan se ut til å ha sammenheng med bruken av et ekstremt giftig sprøytemiddel, godkjent mot eksperters råd. Hvilket ansvar har Norge og hvorfor lytter ikke ansvarlige instanser når man blir varslet?

Om teksten sier juryen: ””Still in silence” baserer seg på intervjuer og annen dokumentasjon av biologen Baard Johannessens korrupsjonsvarsling i 1996. Johannessens beskjed til verden om bienes dramatiske situasjon kombinert med de høye omkostningene varslingen medførte for ham selv, skaper en spennende dynamikk i prosjektet. Juryen legger vekt på dramatikernes vilje til å bringe et komplekst og ikke åpenbart teatralt materiale til scenen. ”

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags