SKI: Kundene strømmer til det nye spisestedet mens ØB er på besøk, og sjefen må sette intervjuet på pause og trå til selv for å ta unna trykket. «Jeg har nesten ikke rukket å ta meg en eneste kaffepause siden vi åpnet», som hun sier det.

15. oktober åpner Råde Bakeri på Ski Storsenter, i 2. etasje som nærmeste nabo til Clas Ohlson, og trafikken har altså vært stor fra dag én.

– Folk opplever lokalet vårt som noe nytt og forfriskende. Vi har hatt en fantastisk åpning og har på den korte tiden vi har holdt åpent blitt en møteplass for folk på Ski Storsenter, sier Desirée Storm til ØB.

Det bugner av brød, kaker og ferske bakervarer i alle fasonger i disken – alt er håndlaget og bakt ved hovedkvarteret i Råde. Men hvordan har det seg at det tradisjonsrike bakeriet fra gamle Østfold havnet i Ski?

– I gamle Østfold er vi godt etablert med flere avdelinger og bakerivirksomhet i snart 90 år. Råde Bakeri har sett seg om etter en butikk nærmere Oslo en god stund, så dukket muligheten opp i Ski. Nå er vi et steg nærmere storbyen, påpeker Desirée, og smiler igjen.


Har også middagsretter

34-åringen er utdannet kokk og har jobbet i mat- og servicebransjen hele sitt liv, men i Råde Bakeri-drakt er hun ny. Desirée Storm har vært ansatt i Forsvaret og drevet med catering og kantine.

Før hun begynte i Råde Bakeri, drev hun en avdeling av Godt Brød i Asker.

– Jeg brenner for gode råvarer, topp service og ekte håndverksbakst. Det er det vi driver med i Råde Bakeri. Som kokk betyr det mye for meg at jeg kan stå rakrygget for kvaliteten vår absolutt hele veien. Ellers kunne jeg ikke drevet på, understreker hun.

Bakervarene er allerede nevnt, men Råde Bakeri har mer å by på enn som så.

– Vi har en meny som gjør at vi kan servere mat hele «senterdøgnet». Vi har varmmat og av middagsretter har vi både gode burgere og pizza. Vi tilbyr catering og vi kan ordne møtemat og snitter til alle anledninger. Du kan vel si at vi betjener hele matspekteret, forteller Desirée.

Mange på jobb

Totalt er gjengen til Råde Bakeri på Ski Storsenter 14 ansatte, med heltid og deltid. Det er mange, men det er slik sjefen vil ha det.

– Jeg er lidenskapelig opptatt av god service, og jeg vil heller at vi skal være en ekstra på jobb, enn at vi er for få. Når gjestene våre kommer, skal de merke at vertskapet er hjertelig til stede, understreker vertinnen.

– Selv om vi kun har holdt åpent i en snau måned, blir jeg stadig gjenkjent av kundene våre når jeg går rundt på senteret. Det synes jeg er kjempehyggelig, legger hun til.

Fra 16 til 98 år

Selv holder hun til i Moss, og tidligere har Ski bare vært et stoppested på veien videre, enten til hovedstaden eller hjem til Kråkebyen.

– Ja, nå må jeg huske å hoppe av i Ski, men det går seg fint til. Vi har faktisk gjester som tidligere har kjørt til Moss for å handle bakervarer som nå kommer hit, og også folk fra Oslo som stopper innom her på vei til hytta på Hvaler eller andre steder.

– Så er det jo litt ekstra moro: Gjestene våre kommer i alle aldre. Gutteklubben med gamlekara, barselgrupper, 16-åringene er her, og forleden hadde vi ei koselig dame på 98 år innom. Fra 16 til 98 år: Da kan jeg vel si at vi treffer de aller fleste, sier Desirée og ler hjertelig.

Råde Bakeri er en håndverksbedrift som ble etablert i 1933 og drevet av familien Fredriksen frem til 2014. Da kom Nærbakst med på eiersiden, men Råde Bakeri drives fortsatt som et familiebakeri og familien Fredriksen er stadig medeiere og sentrale i den daglige driften.