Kyrena

Navn: Kyrena Maria Heier

Alder: 16 år

Yrke/elev: Går danselinja på Edvard Munch videregående skole

Bosted: Oppvokst i Drøbak, bor nå i Oslo

Aktuell med: Danser for artisten Stig van Eijk i Melodi Grand Prix på NRK, lørdag 28. januar

I den tredje delfinalen av Melodi Grand Prix, finner vi en jente fra Drøbak. Seks år har gått siden en svært ung Kyrena Heier danset i MGPjr. Lørdag 28. januar er hun klar for «storebror», når hun står på scenen med Stig van Eijk.

– Målet må jo være å få en fra Drøbak til Grand Prix-finalen i Trondheim, mener pappa Hans Kristian Heier.

Kyrena fikk oppdragetgjennom koreografen «Kaya Bird Goosen», som er en danser hun har sett opp til lenge og alltid har drømt om å jobbe med:

– Jeg danser med to store dansere, som også står på ønskelisten av folk jeg vil jobbe med i framtiden. Å stå på scenen med tre forbilder er noe jeg ser veldig fram til, røper hun.

Artisten Kyrena skal danse for, har også tidligere deltatt i MGP – og det lenge før Kyrena var født. I 1999 vant han den norske finalen med «Living My Life Without You» og i Eurovision Song Contest i Israel ble han nummer 14.

Nå håper Kyrena at Stig van Eijk vinner den norske finalen en gang til.

– Hva synes du selv om låten du skal danse til?

– Kjempefengende! Det er den første reggae-sangen i MGPs historie. Jeg som selv har vokst opp med reggaemusikk synes det er kjempegøy, og dette er virkelig en gladlåt med masse bra budskap.

– Hva er det verste som kan skje når du står på scenen?

– At jeg glemmer dansen eller gjør noe feil. Jeg vil ikke skuffe noen.

– Hvis artisten du danser for vinner – blir danserne med til MGP?

– Det er opp til artisten og teamet å bestemme, men det hadde vært fett å få sjansen til det.

Siden dans har blitt både en jobb og noe Kyrena har som fag på skolen, kan en travel uke med skole, jobb, undervisning og vanlige klasser romme opp mot 25 dansetimer i uka.

– Jeg prøver ofte å minne meg selv på hvorfor jeg startet med dans i utgangspunktet – og det er gleden jeg får av å danse. Jeg ønsker å utvikle meg selv så langt det går an og bli den beste danseren jeg kan bli. Det er det som driver meg.

– Er det en hendelse eller et valg som har påvirket livet ditt?

– Utvikling er en stor ting for meg – og det å bli sett av flere. Jeg har alltid visst at jeg ikke kun skulle holde meg i Drøbak, så en viktig hendelse var da jeg valgte å bytte dansestudio. Det skjedde raskere en jeg trodde; 13 år gammel begynte jeg på Quickstyle studio i Oslo.

– Hvem inspirerer deg?

– Når det gjelder person: Mamma. Moren min er den mest omtenksomme personen jeg kjenner. Jeg har alltid sett opp til henne og hvordan hun tar våre på menneskene rundt seg. Hennes «tough love» har gjort meg til den jeg er i dag.

Når det gjelder dansere, svarer Kyrena dette:

– Hvis du hadde spurt meg 7 år gammel om hvem jeg så opp til, ville svaret vært «Mikkis» – Micaela Gilboe fra Drøbak. Hun er en stor danser i Oslo og en som jeg har vært så heldig å ha gjennom hele danselivet mitt. Hun når alltid nye høyder og jeg har alltid visst at jeg vil bli som henne. Hun er også en stor grunn til at jeg valgte å begynne på Quick, fordi hun underviser der også.

– Hva er din store drøm?

– Å danse for store artister omkring i verden.

– Hva er siste bilde i kamerarullen din?

– Den kuleste onkelen man kan få! Onkelen min!

– Hvilke tre apper bruker du mest/er du avhengig av?

– TikTok, Instagram og Spotify – både avhengig og bruker mest

– Hva synes du voksne bør skjerpe seg på?

– Til alle voksne: Ikke ha så høye forventninger! Vi er i en alder hvor det er meningen å gjøre feil som man kan lære av og ta med seg videre i livet. Dere har vel alle vært ungdom en gang?

– Hvem fortjener en rose?

– Alle dansere som holder underholdningsbransjen levende til tross for altfor lav betaling.

– Fortell noe ikke alle vet om deg!

– Jeg tok nesepiercing da jeg vår 15 år, like etter at jeg fikk streng beskjed om at jeg ikke fikk lov, men jeg angrer ikke litt på det en gang.

En ung mann fra Drøbak er allerede sikret plass i den norske finalen: Leon Eurenius er en av de fire fiolinistene som opptrer med Ulrikke Brandstorp, som er videre i konkurransen.

Fem på rappen

Hund eller katt?

– Katt

Kjøtt eller grønnsaker?

– Kjøtt.

Se på TV eller lese?

– TV.

Spare eller bruke?

– Spare.

Sove lenge eller stå opp tidlig?

– Sove lenge