Suksess i åker der han dyrker 40 forskjellige grønnsaker

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Også 2015 ble et år med suksess for den alternative driften ved Haneborg gård i Frogn.

- Vi dyrker og selger om lag 40 forskjellige slags grønnsaker som selges i gårdsbutikken, sier gårdbruker Ole Martin Tomter.

Selvplukk er bestselgeren

- Folk liker å hente selv ute på jordet. Selv om gårdsbutikken er velfylt er det selvplukk som utgjør den største virksomheten, men vi kom jo veldig sent i gang, sier Tomter.

- Hva skyldes det?

- Det er naturligvis været som avgjør, og det er ikke akkurat sommervarme som har preget situasjonen i år. Mais er et veldig viktig produkt for oss, og mais er svært varmekrevende, sier han.

Mye å velge i

- Men det er vel ikke så farlig om omsetningen kommer noen uker senere enn vanlig, bare den kommer?

- Det har du helt rett i, og det ble til slutt topp smak og kvalitet på maisen, sier Ole Martin Tomter.

Til selvplukk på jordet kan folk velge mellom sylteagurker, sukkererter, mais, fire sorter bønner og beter, løk, gullerot og neper.

Amta traff Emma i maisåkeren, og hun gleder seg til å smake maiskolber. Hun er nemlig kjempeglad i maiskorn fra boks, men har ikke smakt den naturlige varianten rett fra jordet før.

Emma kom sammen med sin familie fra Oslo, og det er ifølge Ole Martin Tomter en vanlig type besøkende.

Fyrer opp grill

Tomters konsept er å gjøre det til en opplevelse å hente maten på jordet, og gjerne grille maiskolbene på samlingsplassen på tunet etterpå.

Der kan man selvsagt kose seg også med annen mat, og rent omsetningsmessig ser det hele ut til å fungere glimrende.

- Folk reiser lange veier. Vi har mange kunder fra Oslo og nord for Oslo, Østfold og selvsagt hele Follo samt områdene rundt. Og ikke glem Drammen. Det er mange som tar tunnelen, sier Tomter.

Unikt konsept

På parkeringsplassen jobber en ung mann med dirigering av biler når antallet gjør det nødvendig å "stable". Det skjer allerede tidlig etter åpningstid i helgene.

- Hvor er din nærmeste konkurrent innenfor dette konseptet, Tomter?

- Det vet jeg ikke. Det finnes gårdsutsalg mange steder, og selvplukk av mais er ikke så uvanlig. Men vårt konsept er jo en smule mer enn det, og jeg har ikke hørt at det finnes noen andre som driver med tilsvarende, sier Tomter.

Artikkeltags