Ifølge nettstedet Hooked brukte svensken halvannen time på å kjempe mot haien, som ble fanget på over 500 meters dyp. Den var 406 centimeter lang.

Håkjerringer som tas på stang, måles mens de er i sjøen. Dermed kan de settes ut igjen. Det benyttes en tabell for å estimere fiskens vekt med stor nøyaktighet. Da ble resultatet 1054,7 kilo.

Fisken fikk svømme uskadd videre etter målingen.

– Dette tåler håkjerringene godt, da de ikke har svømmeblære og derfor ikke blir trykkskadd, skriver Hooked.

Verdensrekorden for fisk tatt på stang innehas av Alfred Dean, som fanget en hvalhai på 1.208 kilo i Australia i 1959. Så følger norske Asgeir Alvestads fangst av en håkjerring på 1.099 kilo i Nedstrandsfjorden i Rogaland i 2013. Åkessons håkjerring legger seg som nummer tre på lista.

Fiskeren selv har bedt om ikke å bli kontaktet før han er ferdig med å fiske.

Håkjerring er ifølge Havforskningsinstituttet en stor rovhai, større enn sine fryktede slektninger hvithai og hammerhai. Den er utbredt langs det meste av norskekysten og i andre nordlige farvann.

Håkjerring kan bli opptil åtte meter lang, to meter mer enn hvithai. Men mens hvithaien er en meget hurtig og spenstig fisk, er håkjerringen langsom og dvask, noe det latinske navnet henspiller på: Somniosus, den søvnige.

Selv om den ville vært i stand til å angripe mennesker, er det ingen bekreftede historier om at de gjør det. Selv ikke dykkere som merker dem under vann, er blitt angrepet. (ANB-NTB)