– Det ramler inn med alle mulige henvendelser. Siden jeg la ut meldingen søndag så har jeg brukt all mulig tid på å svare. Det er helt fantastisk, og samtidig så har det blitt mye mer enn jeg trodde, smiler Laura Naujikaute Spangholt.

Drøbakskvinnen forteller at det hele startet som en liten sak hvor hun og datteren skulle bidra til folk i krigsrammede Ukraina med klær og annet varmt utstyr.

– Vi hadde lest at den ukrainske ambassaden i Oslo tok imot ting folk vil gi og at de sørger for transport nedover. Jeg tenkte at jeg kunne fylle opp bilen når jeg først skulle innover til ambassaden med klær og andre ting. Det viste seg at utrolig mange i Drøbak med stort hjerte og giverglede ønsket å bidra. Så mange at jeg nå har fått andre utfordringer, smiler hun.

Kan levere på Smia

Laura Naujikaute Spangholt forteller at hun gjennom skolen til datteren har fått tilgang til et lokale i Smia.

– Her kan folk som har noe å avse gi mellom klokken 16.00 og 19.00 i dag og i morgen. Etter antall tilbakemeldinger å dømme så kommer det mange hit i dag. Jeg hadde ikke klart å håndtere dette alene, så totalt er det nå et tjuetalls hjelpere som stiller. Hovedsakelig foreldre fra trinnet til datteren min men også noen ukrainske damer som bor i Drøbak og som skal hjelpe til med sortering og merking av esker.

Transportutfordring

Den største utfordringen initiativtakeren nå har er transport.

– Jeg må få avklart hvorvidt ambassaden er i stand til å ta imot så mye som det nå blir snakk om. I tillegg vet jeg jo at det er massevis av tilsvarende innsamlinger rundt i Norge. Det er derfor ikke sikkert ambassaden kan håndtere alt. Dette må jeg finne ut av. Uansett så vil jeg trenge transport, enten det er inn til ambassaden i Oslo eller nedover til Europa til et av nabolandene til Ukraina.

Initiativtakeren oppfordrer også alle som har flytteesker om å avse dem.

– Vi må sortere og pakke om slik at det blir lett å dele ut de forskjellig tingene der de trengs. Men det kommer til å bli knapphet på esker dersom alle som har sagt de kommer stiller med ting.

Oppfordrer næringslivet

Laura Naujikaute Spangholt har også et par andre ønsker til de som vil bidra.

– Det hadde vært hyggelig om vi fikk inn godteri, nøtter, tørrfrukt og andre ting vi kunne putte i lommene på barneklærne som en oppmuntring. Shampo, såper og andre hygieneprodukter hadde også vært fint å kunne sende. Det samme med hunde- og kattefor, for det er mange av de som nå er på flukt som har husdyr.

– Kanskje også næringslivet i Frogn kunne bidra ved at det blir kjøpt inn reseptfrie medisiner, legemidler, førstehjelpspakker og andre nødvendige ting. De stakkars menneskene som nå har blitt ofre for en brutal krig trenger absolutt alt, sier hun.