Pass opp for svindlere

Av
DEL

LederPolitioverbetjent Silje Stokken Uppheim i Øst Politidistrikt kommer med en oppfordring i dagens Amta. På generelt grunnlag ber hun folk om å være skeptiske når de blir kontaktet av folk som skal utføre kontroller hjemme hos deg, eller veksle penger.

På tross av advarsler flere ganger i året blir folk lurt. Falske hjemmehjelpere eller andre lurer godtroende nordmenn. Verst er det når det rammer eldre i sårbare situasjoner. De to forsøkene på svindel i dagens avis har en ting felles. Ingen av dem ble anmeldt til politiet. Dette er en uting. Selv om en hendelse ikke fører til at noen blir lurt er det viktig å ringe politiet, slik at de får advart. Dette gjorde heldigvis damen som fikk besøk av veggdyrkontrollen.

Det er også viktig med tanke på eventuelle senere henvendelser eller anmeldelser, fordi politiets puslespill i etterforskningen da vil få flere brikker. Slike saker er vanskelig å oppklare fordi det ofte krever at svindleren blir tatt på fersk gjerning. Også derfor er alle de små brikkene en viktig suksessfaktor til oppklaring for politiet.

Forrige uke ble en eldre person fra Nesodden svindlet. Politiet sier at framgangsmåten er at en person enten ringer på forhånd eller tar direkte kontakt på døren til eldre. De utgir seg for å være fra en offentlig/privat institusjon eller bedrift, og må inn for å gjøre noen undersøkelser. I et av tilfellene sa personen at han skulle gjennomføre skadedyrkontroll. Deretter blir de eldre bedt om å vise legitimasjon eller bankkort. Kortet blir dratt gjennom en kortleser hvor all informasjon blir kopiert. I tillegg blir de bedt om å taste koden sin. Kort tid etterpå blir bankkontoen tømt. Dette skjer som regel hos eldre som bor alene.

Regelen er altså at får du uanmeldt besøk av kommunen eller andre er det grunn til mistanke. Og det er langt bedre å sende folk på dør enn å ende opp som offer for svindel, tyveri eller verre. Ikke gi ut personlige opplysninger hvis noen ringer, og du ikke helt forstår hva de vil. I det hele tatt, vær på vakt og bruk intuisjonen din. Som Stokken Uppheim sier: – Er du i tvil, så si nei.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags