Vi kan ikke bo i boligplaner

Boligprosjekt under utvikling i Frogn, men vi måtte til arkivet for å finne riktig type illustrasjonsbilde. Samfunnet trenger flere nye boliger nå. Bare spør Byggenæringens Landsforening, meglere, rikspolitikere, lokalpolitikere eller folk som skal etablere seg. Så hvorfor skjer det ikke mer rent fysisk?

Boligprosjekt under utvikling i Frogn, men vi måtte til arkivet for å finne riktig type illustrasjonsbilde. Samfunnet trenger flere nye boliger nå. Bare spør Byggenæringens Landsforening, meglere, rikspolitikere, lokalpolitikere eller folk som skal etablere seg. Så hvorfor skjer det ikke mer rent fysisk? Foto:

Av
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

MeningerBåde Arbeiderpartiet og Høyre lovet mange nye boligprosjekter i Frogn før kommunevalget, og rent teoretisk har de holdt sine valgløfter. Det finnes nemlig en betydelig mengde boliger på planstadiet.

Vi må likevel slå fast at politikkens tungvektere foreløpig har sviktet på dette punktet ettersom folk ikke kan bo i prosjektplaner. Det er ikke engang sikkert at alle boligplaner blir fullført, noe du kan lese mer om på side 11 i dagens avis.

Markedskreftene sørger for at prisen på hus i Drøbak stiger mer enn de ellers ville ha gjort når det er underskudd på boliger. Nordmenn ligger på europatoppen i å eie egen bolig, og slik sett har de fleste av oss «tjent» på den manglende husbyggingen i Frogn kommune. Men for å realisere verdien må du selge boligen i Frogn og flytte til et sted der prisutviklingen har vært lavere.

Dette er ikke god samfunnsstyring, frognpolitikere. Vi skal ikke fordele skyld for den sviktende utbyggingen av boliger. Her er vi nemlig inne på et område der politikk og innsats i administrasjonen er ganske sammenvevd. Dessuten kan planprosesser bli påvirket utenfra, både av endringer i markedet og overordnet statlig styring.

Hvis politikerne svikter nytter det lite å ha superflinke saksbehandlere. Hvis saksbehandlere somler med planer og lager innstillinger som politikerne må sende i retur hjelper det lite å ha politikere som er enige og handlingskraftige.

Det eneste vi slår fast er at det foreligger en rekke planer, det er god vilje og det er tilsynelatende bred enighet om en utvikling vi ikke ser i praksis.

Derfor bør saker som har stanset opp gjenopptas. Etabler gjerne en byggeplanbehandlingens «cold case»-gruppe. Finn ut hvor skoen trykker, fjern hindringen i første og beste politiske møte. Kort sagt, gjør det enklere for private utbyggere å bygge. Dette vil koste noe, men ikke mer enn en kommune med Frogns driftsresultat for 2016 har råd til.

Når alle vil bygge ut uten å få det til må vi finne årsaken.

Artikkeltags