Natteravnene ble formelt nedlagt i Drøbak forrige uke. Den reelle nedleggelsen tør vi påstå skjedde i fjor, og virksomheten hanglet lenge før det. Men er det egentlig så ille?

Ofte klarte man bare å stille med bemanning på to natteravner, mens sikkerhetskravet for å gå en forsvarlig runde er tre personer.

Mange natteravnrunder ble derfor avlyst i 2016, og det skjedde faktisk en del ganger også i 2015. I all hovedsak er det foresatte til store barn og ungdommer som går natteravn.

Mange har opplevd å gå runde etter runde uten at det skjer noe som helst. I hvert fall ikke noe negativt som krever tilstedeværelse eller innsats fra natteravner. Amta kjenner til at mange av natteravnene har gjennomført mange turer uten å møte en eneste person i målgruppen for virksomheten. Det er veldig bra, men det er også naturlig at det gir stor slitasje på engasjementet blant de frivillige.

Vi tør påstå at ungdommer i dag er så ansvarlige at natteravner ikke trengs. Det finnes naturligvis triste unntak fra denne spissformuleringen, men det som har skjedd i Drøbak underbygger vår påstand.

Nesodden er i noenlunde samme situasjon, hvis vi skal dømme etter signalene på natteravnenes facebookside: «Er det noen som vil stå på litt ekstra og bli med å drive Nesodden Natteravn? Jeg trekker meg som leder etter 17 år. Hvis ingen stiller opp nå, legges Nesodden Natteravn ned. Hilsen Aina R. Kristensen».

Nesoddens natteravner skriver at tanken bak Natteravnene er å bry seg om det som skjer i vårt eget nærmiljø, være med på å skape trygghet, trivsel og tilhørighet og bidra til at barn og unge får en trygg oppvekst ved rett og slett å være til stede der de er. Natteravning handler om å være til stede for barn og unge når de ferdes ute på kvelds- og nattetid, ta ansvar og vise medmenneskelig omsorg når de unge trenger det, skriver natteravnene. Natteravnene tar avstand fra Odins soldater

Den siste setningen sier kanskje det meste når det gjelder sviktende natteravning i vårt distrikt. At ungdommen er så veldressert at den ikke trenger tilsyn er kanskje positivt. Bare de ikke glemmer å ha det moro og utvikle kreativiteten.