FAGERSTRAND: Lena var ikke mer enn to år gammel da hun satte føttene på et dekk for første gang. Siden den gangen har det gått slag i slag med båtliv. De første årene som mannskap for faren. De siste årene som skipper på egen skute, en Kragerø 32.

– Båtlivet betyr veldig mye for meg. Det er meditativt og gir ro i sjelen, sier hun.

I løpet av årene med båt har hun tilegnet seg mye kunnskap om hvordan man skal behandle en båt, og hvordan man skal oppføre seg til sjøs. Det er dette som resulterte i samarbeidet med Redningsselskapet. Og Lena slår så absolutt beina under myten om at kvinner til sjøs bare står livredde på dekk med fortøyningstauet i hånda mens en mer eller mindre stresset ektemann står ved roret og roper «Hopp, hopp da kjerring», når båten skal fortøyes.

– Jeg har vært mye ute på tur med barna da jeg har vært både skipper og mannskap. Derfor har jeg blant annet lært meg vind og vær-metoden for hvordan legge til med båt når man ikke har noen til å hjelpe seg. Det gjelder å bruke elementene. Prøver du å gå imot dem blir det bare feil. Dette viser jeg blant annet i en av informasjonsfilmene til Redningsselskapet, forteller Lena.

Opptakene ble gjort i juni i år, og samtlige foregår i skjærgården rundt Fagerstrand.

– Vi holdt på med opptak i noen timer, og det å hyggelig å høre at filmene blir sett, synes Lena.

Flere kvinnelige skippere

Kontakten med Redningsselskapet oppsto via Lenas cateringselskap på Fagerstrand.

– En av kundene mine er moren til han som lager reportasjer for Redningsselskapet. Han hadde spurt moren om hun kjente noen kvinnelige skippere på Fagerstrand. Det gjorde hun jo, og han tok kontakt. Jeg har også vært medlem av Redningsselskapet i alle år. Det er jo en trygghet å vite at de finnes rundt om i norske farvann dersom noe skulle skje, synes Lena.

Hun er også helt klar på at det er viktig å få fram budskapet om at det er mulig å håndtere en båt selv om man er kvinne og alene om bord.

– Det blir også flere og flere kvinnelige skippere å se, påpeker hun.

Redningsselskapet er godt fornøyd med at de fant fram til Lena da de skulle spille inn filmene.

– Hvorfor valgte dere å bruke Lena i disse informasjonsfilmene?

– Det er ikke minst takket være hennes gode kunnskaper om sjømannskap. Det viste seg jo også at hun fungerer veldig godt i bilderuta og deler kunnskapen sin på en god og pedagogisk måte. Dette er nyttig både for erfarne og uerfarne båtførere, og filmene har fått mange visninger, forteller Lars Kristian Mosby Enger, som er ansvarlig for digitale kanaler i Redningsselskapet.

Skal alltid ha båt

Lena var ikke gamle jenta da hun fikk sin første båt og ga seg båtlivet i vold.

– Den første båten jeg hadde, var en Pioner med en 6,6 hesters motor. Da var jeg seks år gammel. Det var kanskje ikke helt innenfor, men jeg hadde mye gøy med den. Dessverre hadde den ikke nok motorkraft til å gå opp i plan, likevel ble det mange turer. Jeg var alltid den som kjørte båten når vi skulle ut til en strand for å bade eller andre småturer, forteller Lena.

Siden ble det flere båter, både med seil og motor, og som alle båteiere har Lena vært smittet av det såkalte trefots-syndromet med stadig økende båtstørrelse.

Båten hun har i dag er en bruksbåt som både benyttes til korte turer med bading eller fiske som mål. Helgeturer i nærområdene tar hun stadig vekk med barna.

– Nå har sønnen min blitt 15, så han er ikke så gira på båtturer lenger. I år var han også på tre ukers båtferie med faren sin. Datteren min på fire år elsker derimot båtlivet og er med så mye som mulig, forteller Lena.

Den lengste turen hun har vært på var til Læsø som ligger ute i Kattegat.

– Ellers er nok Koster det stedet jeg synes er det optimale stedet for båtliv, og båt kommer jeg til å fortsette å ha så lenge jeg er oppegående, slår hun ettertrykkelig fast.