Eventyret om Smørbukk er over

Marti, ex Smørbukk på stranden i Aliaga, Tyrkia

Marti, ex Smørbukk på stranden i Aliaga, Tyrkia Foto:

Av
DEL

InnsendtEtter 54 års lang og tro tjeneste så ble båten vi nesoddinger kjenner som Smørbukk, endelig kjørt opp på stranden for egen maskin i sakte fart klokken 11:35.

Stedet er Aliaga skipshuggeri i Tyrkia, som ikke må forveksles med den langt mere omdiskuterte Alang i India.
Båten ble bygget 1965 som bil og passasjerferge mellom Bergen og Askøy, og fikk navnet Askøy. Etter hvert kom nye og større ferger til og båten ble omdøpt til Fenring.

I 1980 kjøpte Nesoddbåtene fergen og etter litt justeringer av salongen ble den satt i trafikk mellom Oslo og Nesoddtangen.
Smørbukk ble gjenstand for en stor ombygging i 1992, og gikk deretter trofast på Nesoddruten frem til 2009 da en ny operatør overtok trafikken. Båten ble med over i det nye selskapet Tide Sjø som reservebåt.
Så endelig i 2012 ble båten solgt sammen med en annen tidligere Nesoddbåt, Dronningen til en Ukrainsk forretningsmann. Og ferden gikk til Sevastopol, på Krim halvøya.

Men i februar 2014 kom Krim-krisen hvorpå Russland annekterte hele Krim, og fikk et stort behov for frakt av biler og personer over Kerch stredet, som var det eneste stedet de kunne komme seg fra Russland og over til Krim uten å gå via Ukraina.

Smørbukk, som hadde fått navnet Vise Admiral Klokachev, ble nå bygget om ved at hele den nedre salongen ble bildekk, for personbiler og litt større kjøreramper i begge ender. Nytt navn ble nå Sevastopol.

Allerede i 2015 startet byggingen av en ny bro over dette stredet, som skulle gjøre dem uavhengige av ferger, den ble bygget på rekordtid. Og åpnet i mai 2018. Da var det ikke lenger behov for bilfergene og de ble lagt i opplag.
Ett år senere så sendes den gamle fergen ut på sin siste reis fra Sevastopol og til Aliaga i Tyrkia for opphugging. Etter å ha ligget for anker utenfor en dag, så gikk gamle Bukken med 7 knops fart inn mot stranden utenfor Izmir rett før lunsj, og skjærebrennerne venter.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags