Bør inkassokostnadene bli så små at det oppfordres til forsinket betaling?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Og betalingsmoral, er det noe samfunnet bør se gjennom fingrene med?

DEL

Innsendt
Kredinor er et inkassoselskap som ble etablert i 1905 og finnes i 10 norske byer.

Mediene i dag ser ut til å være av den oppfatning at enkeltmenneskers skjebner er noe inkassobransjen ikke bryr seg om. Det er direkte feil. Kredinor tilbyr avdragsordninger og betalingsutsettelser, og der hvor økonomien er særdeles vanskelig kan en reduksjon av kravet være en mulighet. De som sliter tyngst kan også søke om offentlig gjeldsordning. Vi inngår på vegne av våre oppdragsgivere betalingsavtaler i et stort antall daglig. Vi har 300 kundebehandlere som kommuniserer på 1 til 1 nivå med de som skylder penger.

Det er korrekt at vi skal sørge for at våre oppdragsgivere får betaling, men vårt ansvar er også å behandle alle seriøst og ordentlig.

Det som overrasker meg i mediene i dag er oppfatningen om at inndriving av små krav fører mennesker ut i et økonomisk uføre. Det er korrekt at salærer pådras og at staten er grådig i sine gebyrkrav, men det er også en sannhet at kravet opprinnelig er lite og at det skjer mye før det blir stort. I den omtalte såkalte 22-øre saken ble opprinnelig krav nedbetalt til 22 øre, men først etter at salærkravet på kr 437,50 var pådratt.

Kravet var da på kr 437,50 og ikke på 22 øre. Kravet var på 22 øre i medienes verden, opplest og vedtatt, og det uansett om det vitterlig var på kr 437,50. Skyldner hadde åpenbart råd til å betale til slutt. Mitt poeng er at alle som passerer en bom bør ha midler til å dekke en slik «bagatellfordring». Selve forutsetningen for veibommer er at passeringsavgiften betales. Det er garantien for vedlikehold og utvikling av veinettet. Er det virkelig slik at når en liten faktura misligholdes, purringen og inkassovarselet ikke betales, inkassokrav med salær ikke blir gjort opp, og varsel før utlegg, og begjæring om utlegg ignoreres - at det er inkassoselskapet som er den store stygge ulven?

Hva med betalingsmoral, er det noe samfunnet bør se gjennom fingrene med?

Skal kreditt bare kunne gis på store beløp fordi regelen bør være at små krav som ikke betales bør ettergis? Bør inkassokostnadene bli så små at det oppfordres til forsinket betaling? Skal namsmenn og byfogder som er offentlig ansatt for å forvalte tvangsfullbyrdelse av pengekrav kunne bli hørt med at inndrivelse av små krav er å misbruke statens ressurser? Kort sagt – er små pengekrav noe tøys som bør fjernes fra jordens overflate?

Eller bør diskusjonen og debatten om inkasso, salærenes størrelse, statens gebyrsatser og inndrivelsesansvar bli noe mer nyansert enn den nå er?

En ny lov skal erstatte den vi har. Det ser vi fram til, men det må være lov å håpe på at resultatet ikke blir et sammenbrudd av kredittfunksjonen i samfunnet noe som ville være en ren katastrofe for alle.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags