For knapt en uke siden ble jeg lamslått og vilt provosert da jeg klikket meg inn på en artikkel på abcnyheter.com. Artikkelen het følgende: ”Over 3,600 hjiabklager til NRK på usendt program”.

NRK viser i høst programmet ”Faten tar valget”, der Faten på 22 år skal forsøke å finne det partiet som passer best for henne, for å være med på å inspirere førstegangsvelgere til å stemme rett for seg selv. Kritikk både fra media og publikum ble rettet mot 22 år gamle Faten allerede før programmet i det hele tatt hadde hatt premiere. NRK mottok hele 5700 klager fordi programlederen Faten Mahdi al-Hussain er i ført Hjiab. Kringkastingsrådet har aldri før fått så mange klager. Jeg mener kritikken 22-åringen har fått er helt feil og ute av kontekst.

Representerer bare seg selv.

For det første...Faten representerer bare seg selv, som ung og nysgjerrig førstegangsvelger. Jeg synes det er oppriktig feil at Faten på 22 år, som har ytringsfriheten og friheten til å kle seg som hun vil, skal bli skjelt ut før hun i det hele tatt har fått åpnet munnen. Klesplagg sier da ingenting om menneskers meninger, og jeg mener det er latterlig at det skal være så mange mennesker som skal kritisere før de i det hele tatt har blitt kjent med jenta. Hva mennesker går kledd i er tydeligvis viktigere for folk å dømme om, enn hva de står for og mener. Dette provoserer meg.

Hva skjer med ytringsfriheten?

For det andre....Jeg mener oppriktig at det er absurd at vi i det hele skal komme med kritiske utsagn mot en ung jente som bruker ytringsfriheten på lik linje som jeg kan bruke min til å velge hva jeg ønsker å ha på meg. Dette gjelder også smykke-korset som ble nektet i NRK for noen år tilbake. Regler for dette er laget fordi NRK ønsker en nøytralisering av nyhetsankere som er en rolle. Forventingen til rollen er at den skal være nøytral, noe jeg mener er forståelig, men når det kommer til plagg og at det skal finnes regler for hva man bruke og ikke så synes jeg det blir dobbeltmoralsk. Hva med værdamene som går i miniskjørt og vulgære topper? Eller mennene som har langt skjegg? Vi ønsker et samfunn som er bygd på trygghet og respekt, men hvorfor velger vi da å sette grenser for hva som er nøytralt og ikke, spesielt når det kommer til klesplagg? Vi ser daglig personer i samfunnet som bærer kors rundt halsen eller bruker religiøse hodeplagg, så hvorfor skal vi forby dette på tv-skjermen når dette er like offentlig i virkeligheten. Jeg mener dette gjør Norge til et kaldt samfunn.

For det tredje...kritikken som kringkastingssjefen har fått fra de mange tusen klagerne er ofte rettet mot forskjellsbehandlingen mellom Faten med hijab og nyhetsankeret som bar et kors i 2013. Mens programleder i nyhetene fikk beslaglagt smykket sitt, får Faten lov til å bære hennes religiøse plagg. Det er dette jeg mener er forskjellsbehandling! Hva er egentlig et nøytralt samfunn? Er det ikke viktig at også nyheter, og generelt tv-program representerer mange ulike kulturer og religioner? For dette møter vi hver eneste dag om vi vil eller ikke.

Nå er det på tide at vi begynner å leve i den tiden vi hører til. Vi er et mangfoldig samfunn, hvor alle skal behandles likt. Enten det er en kristen programleder, en ikke-religiøs programleder eller en muslimsk. Vi er da alle mennesker som møter hverandre tilfeldig på gata, på biblioteket, som slår av en prat, ler sammen og har det fint. Jeg mener det må skje forandringer i medie-Norge, før vi beveger oss i feil retning av det samfunnet vi egentlig ønsker og være.

Mine kilder:

-https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2017/08/21/195326224/over-3.600-hijabklager-til-nrk-pa-usendt-program

-https://www.nrk.no/kultur/nrk-fikk-medhold-i-_korsnekt_-saken-1.12362363