40 speidere, rovere og ledere fra Follo krets var sist helg på snøhuletur ved Geiterygghytta i 1200 meters høyde i Skarvheimen.

Fra Drøbak/Frogn speidergruppe deltok det fem patruljeførere/assistenter i alderen 13-14 år, to rovere (19 år) og tre ledere.

Den store gjengen dro oppover med buss fra Ski fredag ettermiddag. Etter fire kilometer på ski i mørket med hodelykt og lett motvind var det godt å strekke seg ut i køya på Geiterygghytta første kvelden.

Etter frokost neste dag var det ut i minus 20 grader for å starte graveprosjektene. Speiderne bygde i alt sju huler hvor det bodde fra to til ni personer i hver. De lå bortover i samme snøfonn som et langt rekkehus. Roverne ble raskt ferdig da de støtte på et luftrom inne i fonnen, og fikk derfor god tid til å hjelpe de yngre speiderne.

De mest erfarne instruktørene sa at de aldri hadde opplevd så hard snø noen gang, slik at de fleste fikk testet sine egne grenser. De fleste hulelagene hadde heldigvis med seg sager (enten snøsager med store tenner eller vanlige snekkersager), fordi man måtte sage seg innover i snøen før man fikk hugget løs klumper.

Etter drøyt åtte timer var de fleste kommet seg inn i hulene. De som bygget hulen riktig, hvor sovebrisken lå vesentlig høyere enn inngangen, hadde behagelig temperatur i hulen. I andre huler var temperaturen mer lik den som var utendørs, nærmere minus 25 grader.

Etter pannekaker med bacon til frokost, vendte vi nesen hjemover.

Alle deltakerne dro hjem med nye og gode erfaringer i sekken - både om seg selv og hva man klarer - og hvor fint fjellet kan være hvis man tilpasser seg det.