Mødredødeligheten i Sierra Leone

Av
DEL

InnsendtLEGER UTEN GRENSER/GLEMTE KRISER: Fra uke 45 og frem til uke 48 har 9D på Alværn ungdomsskole jobbet med glemte kriser i andre land. Det er utrolig mange samfunnskriser rundt om i verden, og vi interesserte oss for mødredødeligheten i Sierra Leone. Det å lese om denne krisen fikk oss til å bli mer engasjert i blant annet demonstrasjonen mot abortloven. Derfor, det å lære om slike kriser kan hjelpe deg til å ville bidra, og ville bli mer orientert om hva som foregår rundt omkring i verden, og også det som skjer i ditt eget land.

I Sierra Leone er det livsfarlig å være gravid. Hver åttende kvinne dør hver dag som følge av svangerskap.

Sierra Leone ligger på vestkysten i Afrika og har over lang periode vært et av landene med høyest mødre dødelighet i verden. Ifølge en rapport fra helsemyndighetene, vil én av 17 kvinner i fruktbar alder (15-49 år) dø av svangerskap og fødselskomplikasjoner hvis landets store problem ikke endrer seg.

Mange kvinner i Sierra Leone får ikke helsehjelp før det er for sent, nettopp fordi reiseveien er for lang. Det er også stor mangel på kvalifisert medisinsk helsepersonell. Dette er særlig når det kommer til fødselshjelp. Ebola-epidemien førte til at altfor mange helsearbeidere mistet livet, samtidig som hele helsesystemet ble utrolig svekket, og de fleste kvinner dør av blødning før, under eller etter fødselen.

Etter fødselen dør mange kvinner også av alvorlige infeksjoner, blodforgiftning, svangerskapsforgiftning eller forlenget fødsels tid.

I Sierra Leone er det altfor få jenter/kvinner som bruker prevensjon. Landet har en høy andel tenåringsgraviditet, høyere enn det burde være. Unge kvinner utgjør omtrent en fjerdedel av mødredødeligheten i landet. Fra 1991 og til 2002 var Sierra Leone sterkt rammet av en blodig og brutal borgerkrig. Krigen ødela store deler av helsevesenet og infrastrukturen. Dette gjorde så titusener av mennesker omkom. Ebola har vist hvor svakt helsevesenet i Sierra Leone, Liberia og Guinea er. Sykdommen har drept totalt rundt 11.300 mennesker fra 2014. allerede før ebolakrisen slet landet med altfor få leger, sykepleiere og jordmødre. Dette har konkludert i at omtrent ti prosent av helsearbeiderne har mistet livet sitt til viruset.

En del av mødredødeligheten handler også om abort. Å ta abort er veldig utrygt, de vet aldri hvordan det kommer til å gå. For noen er utrygg abort det eneste alternativet som kan være livsfarlig. Aborten kommer med mange komplikasjoner og i verste fall død.

Imens hele ebolakrisen var på sitt sterkeste, stupte økonomien i landet. Mange isolerte seg i hjemmene sine og spurte ikke om hjelp fra helsehjelpen i frykt for å bli smittet. Økonomien er så dårlig at de fleste har ikke penger til å komme seg til sykehus eller få helsehjelp for dem som er gravide.

Vi ønsker at denne krisen får mer oppmerksomhet. Vi er selv to jenter og vi vil få frem at svangerskap ikke alltid er like positivt spennende og vakkert som folk lett tenker.

LES OGSÅ:

https://legerutengrenser.no/glemte-kriser/gravid-i-sierra-seone.html

Ellen Heyerdahl Janzon og Fanny Vivienne Risell Resch.

Elever på Akværn Ungdomsskole, 14 år.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags