Det må bli like naturlig å plukke opp herreløst søppel som om det var en femtilapp

Målsettingen om en søppelfri kommune vil kun bli mulig dersom mange hundre, gjerne tusener på Nesodden er aktivt med på tanken, mener innsender av leserbrevet.

Målsettingen om en søppelfri kommune vil kun bli mulig dersom mange hundre, gjerne tusener på Nesodden er aktivt med på tanken, mener innsender av leserbrevet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Nesodden - søppelfri kommune (?)

Vi som bor på Nesodden sier i alle undersøkelser at natur og miljø betyr ekstra mye for oss. Samtidig opplever vi at natur og klima er under enormt press på alle nivåer. Isbreene smelter, hvaler fylles av plast, fuglene lager sine reir av plast-tau, fisk og fugl spiser så mye plast at de dør, og hvem fristes til å spise plast-torsk fisket på en av bryggene våre?

Det disse dyrene får i magen har startet som søppel, ofte fra andre land og ofte fra marin aktivitet. Men ikke alt. Noe starter som søppel på bakken ved bussholdeplassen, blir med regnvannet ned i bekken som igjen havner i fjorden. Der pulveriseres søppelet og havner i næringskjeden. Så enkelt.

Er ikke lov å sitte med hendene i fanget

Ja, det er utvilsomt miljø-mørkt på mange måter, og det er lett å bli passiv og motløs. Men vi har ikke lov å sitte med hendene i fanget, noe kan og må vi foreta oss.

ALLE har et ansvar for naturen og miljøet, og vi skal levere Moder Jord til neste generasjon i bedre stand enn den vi fikk, selv om det virker krevende.

- Vi må tenke globalt og handle lokalt, sa landsmoder Gro Harlem Brundtland så presist en gang. Derfor må vi på Nesodden og i Frogn ta vår del av ansvaret, uansett hva vi mener andre land, organisasjoner eller politikere skal eller bør gjøre.

Må gå sport i et søppelfritt Amtaland

Enkle tiltak er ofte det beste. Når man bor i en kommune der innbyggerne er bevisst på sitt eget småsøppel og i tillegg er modige nok til å ta opp andres søppel, er vi på rett spor. Det må bli like naturlig å plukke opp herreløst søppel som om det var en femtilapp. Vi må ha kommunen, Ruter, skolene, butikkene, Follo Ren og Amta med på laget. Det må gå sport i å holde sin del av amtaland søppelfri, og Amta kan sikkert ha en rolle her.

Nok søppelkasser og gode tømmerutiner er en selvfølge dersom Nesodden (eller Frogn?) skal bli landets første søppelfrie kommune. De klarer å holde det søppelfritt i mye større land enn Norge, hvorfor skulle ikke vi fikse det som er så opptatt av å vise frem naturen som det vi er mest stolt av?

Vi må ta jobben selv

Tenk så kult det vil bli når du blir spurt av noen Oslo-folk hvor du bor og stolt kan fortelle at du bor på Nesodden, landets første søpplfrie kommune!

Målsettingen om en søppelfri kommune vil kun bli mulig dersom mange hundre, gjerne tusener på Nesodden er aktivt med på tanken. Vi kan ikke forvente at kommunen eller andre skal gjøre denne jobben for oss. Den må vi ta selv.

FB-siden "Nesodden- søppelfri kommune" ønsker å motivere til daglig innsats for å nå denne visjonen. For innsats vil det kreve av hver og en. Nesodden – landets første søppelfri kommune!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags