Det ser ut som om messingmugga var en gave en tidlig utgave av Nesodden helselag.

Det var menighetskoordinator Jan Heier som, da han pusset dåpskanna i Nesodden kirke la merke inngraveringen under: «Fra Jaer og Berger kvinneforening. Nytaarsdag 1916».

Ettersom kanna hadde hundreårsjubileum tenkte Heier det var på sin plass å gi oppmerksomhet til den gamle kvinneforeningen.

Les også: Den gåtefulle gaven som har berørt fem tusen barn gjennom hundre år i Nesodden kirke

Hvem var de?

Problemet var bare at ingen greide å finne ut hvem Jaer og Berger kvindeforening var.

Det eneste vi hadde var vitnesbyrdet i messing på at foreningen eksisterte i 1916. Stempelet under viste at dåpsmugga var produsert av «Gebruder Bing Nurnberger Metall und Lakierwaren Fabrik», et selskap startet av de jødiske brødrene Ignaz og Adolf Bing på 1860-tallet.

Historielaget hadde aldri hørt om foreningen og det sto null i lokalhistoriebøkene.

Flere spørsmål

En omfattende ringerunde til folk fra Berger og Jaer misjonsforening og det nylig nedlagte Nesodden helselag ga heller ingen sikre svar. Vi satt bare igjen med spørsmål:

Kunne Jaer og Berger kvinneforening ha blitt til Berger og Jaer misjonsforening?

Eksisterte Jaer og Berger kvinneforening i så kort tid, eller førte de en så beskjeden virksomhet, at de ikke ble registrert noe sted?

Kunne det være et dekknavn for en privatperson som ønsket å være anonym?

Ingen av teoriene stemmer.

– Jeg tror denne kannen ble gitt av det som etter hvert ble til helselaget, sier Kirsten Hjørdis Aaslund.

Lokalhistoriebauta

Hun er niese av lokalhistoriebauta Marit Jahr Evensen som ble Nesodden historielags første leder etter at det var stiftet i 1980. Hun har blant annet skrevet mange artikler i lagets årsskrift Sopelimen.

– Det står noen setninger i en minneoppgave min mormor Ragnhild Jahr Evensen skrev i 1981. Hun vant en konkurranse fordi hun skrev mye og variert om sin oppvekst på øvre Røer og fra sitt voksenliv på Fjellstrand, Bjerkerud og Holt, eller vestre Løes, forteller Aaslund.

I materialet etter Ragnhild Jahr Evensen skal det være navn på flere som ville gi en slik kanne til kirken. Hennes foreldre var med å stifte helselaget i salen på øvre Røer.

– De så opp til kirken den gang, den var naturlig i dagliglivet i bygda, sier Aaslund.

Les også: Filip (95), Rakel (91) og Ella (86) var tilbake på Fagerli med femti etterkommere

Les også: Vi vil betale for kultur