(ØSTLANDETS BLAD): Har du sjekket skattekortet som ble sendt ut før jul? Hvis ikke er du i svært godt selskap. Ifølge en pressemelding fra Skatteetaten, er det 1,8 millioner av de 4,3 millionene som fikk tilsendt skattekort i desember, som ikke har sjekket hva som faktisk står der.

Les også

Med ett grep kan du tjene flere tusen kroner ekstra i matbutikken: – Blir som gratis penger

– Sjekk nå

I skattekortet står det hva Skatteetaten regner med at skal bli inntekten din i år, hvilke renteinntekter og -utgifter du får, hvilken formue du har og hva du skal betale i skatt i løpet av det kommende inntektsåret.

– Er du blant dem som ikke har sjekket skattekortet, bør du logge deg inn på Skatteetatens nettsider og sjekke skattekortet nå. Opplysningene lages ut ifra et estimat som blant annet baserer seg på hva du hadde i gjeld, bankinnskudd og fradrag i 2021.For mange vil vårt estimat treffe veldig bra, mens andre bør gjøre endringer for å forhindre at de betaler for mye eller for lite skatt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten i en pressemelding.

Livsendringer

Ifølge Gjengedal er det mange forhold som spiller inn når det gjelder hvor mye skatt man skal betale. Selv om skatteetaten vet mye om folk, vet de på langt nær alt, og som regel vil alle endringer i livssituasjon påvirke hvor mye skatt man skal betale. Det gjelder for eksempel dersom du har fått ny jobb, blitt pensjonist, betalt ned på gjelden, inngått avtale om fastrente. Derfor er det viktig å sjekke at tallene på skattekortet er som forventet.

– Slik økonomien har utviklet seg i det siste, er det kanskje viktigere enn noensinne at du har et bevisst forhold til skatten din, forteller Gjengedal.

Skatteetaten har fått en rekke henvendelser om at tallene for renteinntekter og renteutgifter i skattekort er for høye.

– Skatteetaten baserer seg på opplysninger fra 2021 og justerer disse. I 2022 kom det flere renteøkninger. Mange vil derfor oppleve at de antatte renteinntektene og renteutgiftene er mye høyere enn de har vært, men for noen vil tallene være for høye. Du kan endre disse opplysningene selv på skatteetaten.no, forklarer Gjengedal.

Fastrente

Hun understreker blant annet at alle med fastrente bør gå over tallene i skattekortet nøye.

– Hvis du har fastrente på boliglånet har du antageligvis en spesielt god grunn til å sjekke skattekortet. Skatteetaten har lagt til grunn at renteutgiftene øker kraftig fra 2021 til 2023, men dette gjelder ikke for deg som har fastrente, sier Gjengedal.

Hun forklarer:

– Litt enkelt forklart vil det være slik at dersom renteutgiftene i skattekortet ditt er høyere enn det du faktisk betaler i renteutgifter i 2023, risikerer du å betale for lite skatt. Dette er opplysninger du får hvis du tar kontakt med banken din. De fleste som har et boliglån, vil kunne se hva de skal betale i gjeldsrenter i 2023 ved å sjekke nedbetalingsplanen i nettbanken.

Forventer at det skal være riktig

Skatteetaten påpeker at skattekortet ikke er en fasit, og at man selv må sjekke og gjøre eventuelle korrigeringer.

– Det er positivt at mange tar kontakt med Skatteetaten, for det viser at norske lønnstakere og pensjonister er opptatt av at skatten skal være rett. Mange forventer nok at skattekortet er riktig fordi det har vært riktig tidligere år. Derimot er det sånn at det kan ha skjedd endringer i privatøkonomien din som Skatteetaten ikke kjenner til, eller at våre estimat ikke treffer like godt på akkurat deg, sier Gjengedal.

Ser utslaget med en gang

Dette kan man gjøre ved å gå inn på Min side på skatteetaten.no. De fleste med fast lønn får tabellkort. Da trekkes det mer skatt jo høyere inntekten blir.

– Når du endrer skattekortet vil du med en gang se hvilket utslag det gir i hvor mye skatt du skal betale. Skulle noe i privatøkonomien din endre seg senere i år, kan du når som helst logge deg inn og endre skattekortet igjen. Da lager vi et nytt skattekort og arbeidsgiver og NAV henter dette direkte fra oss i Skatteetaten. Du trenger med andre ord ikke foreta deg noe mer, sier Gjengedal.