Fagerstrand: Og midt iblant alle dem som svermet rundt seksåringene som hadde sommerfugler i magen på sin aller første skoledag, satt fire som starter på sitt femte skoleår og er faddere for nevnte førsteklassinger.

– Ja, vi har jo vært med på dette fire ganger før, men det er annerledes i år på grunn av koronaen. Jeg husker godt min første skoledag, da jeg gikk opp og hilste på læreren i gymsalen. Sånn er det jo i hvert fall ikke i år, dveler snart 10 år gamle Henry Saxabjørn de Figueredo Silkebækken på vegne av kvartetten med veteraner.

For kort ferie

Hvordan er det å starte på skolen igjen etter en spesiell sommer?

– Det er en del som ikke er som det pleier. Men en ting er i hvert fall det, og det er at sommerferien alltid er litt for kort, erkjenner Emma Degerud Jeppesen til samtykkende smil fra de tre andre.

– Men jeg har da også vært mye på stranda i sommer og lekt med venner, må hun likevel medgi.

– Men ellers er alt bra her på skolen?

– Ja, jeg vet i hvert ikke om noe negativt, sier Christian Andreas Pedersen, og igjen er gjengen samstemt, for ingen av de andre opponerer mot Pedersens poengterte positivisme.

Høytid og pandemi

– Velkommen, vi har gledet oss til å ta dere imot. Vi starter med at fadderklassen ønsker velkommen til Myklerud skole med sang, sa skolens rektor Janicke Ruud, før femteklassingene stemte i med meningsfylt melodi:

«Stopp! Ikke mobb! Dette her er kameraten min. Ikke finn på noe tull. Vennen min er god som gull. Nå vil jeg bare si ifra. En for alle – alle for en. Så nå vil jeg slå fast svart på hvitt: Her er mobbefritt!»

Deretter tok rektor opp tråden:

– Endelig er dagen her! Første skoledag er en spesiell og en litt høytidelig dag. Det er alltid spennende å ta imot de nye førsteklasseelevene, innledet hun sin femte velkomsttale til skolens førsteklassinger.

Etter den høytidsstemte seremonien, spurte Amta henne om hvordan hun opplever den spesielle skolestarten fra sitt ståsted:

– Oppstarten av nytt skoleår er alltid en hektisk tid for skolen. Mange brikker skal på plass slik at vi er klare til å ta mot alle elevene våre første skoledag. Den største forskjellen er at skolen organiseres etter såkalt gult nivå etter en trafikklysmodell, men dette har vi erfaring fra i tiden fra gjenåpningen av skolen i våres. Skoledagen vil være preget av koronapandemien, men skolen er opptatt av at skoledagen skal organiseres slik at elevene opplever skoledagen så normal som mulig, slår rektor fast.

– Hvordan tror du skolehøsten blir?

– Jeg opplever at både lærere, foresatte og elever er positive til måten vi organiserer denne litt spesielle skolehverdagen, så jeg ser positivt på både oppstarten og den kommende høsten. Det viktigste for vår skole er at elevene skal oppleve en skolehverdag som er så normal som mulig: Det vil si at de er trygge, trives, blir sett av de voksne, har venner, og er interessert og motivert for å lære, oppsummerer rektor Ruud skolestarten.

Selma gleder seg til 17. mai-feiring selv om det er korona