FROGN: De to badenymfene har dyppet seg i sjøen i hele vinter, og gledet seg til å kaste seg i vannet på påskeaften.

Men badingen på Sønderstøa ble ikke noe av. Synet som møtte dem i vannet, satte en radig stopper det badeplanen. Mest sannsynlig har noen tømt septiktanken fra båten sin, og de to damene ble møtt med et «møkkabelte» som var rundt 70 meter langt, og over to meter bredt.

– Vi kom til stranda og så at det fløt det bæsj. Det er vanskelig å si noe eller gjøre noe med dette, sier hun og forklarer:

– Jeg og en venninne skulle bade i 11-tiden. Da lå det en stripe tjue meter ut ifra land. Mengden kan tyde på at det var fra en ganske stor båt. Det var vindstille og lite driv i vannet. Siden det kjørte noen fritidsbåter forbi, bølget møkka inn mot land.

Ødelegger for mange

Hun bor på Søndre Hallangen og beskriver badeområdet som populært blant fastboende og hyttegjester. At noen forsøpler på denne måten, synes hun er virkelig trist.

– Det har sikkert skjedd en feil eller en glipp. Det er kjedelig at de ødelegger bademulighetene for hyttefolket i dette fine været. Det er så kjipt. Knallvær, vindstille og varmt. Mange tar årets første bad nå, og dette er ikke noe deilig, sier hun meget frustrert.

Marit har ikke tenkt til å anmelde situasjonen, men ber folk bruke hodet.

– Selv om det blir fort borte, er det ikke greit å slippe ut møkka i Oslofjorden.

Innfører totalforbud

Kommunestyret i Frogn kommune fastsatte ny lokal forskrift om forbud mot utslipp av septik i sjøområder fra skip inkludert fritidsfartøy den 15.10.18. Forskriften skal tre i kraft 1. juni 2019.

Dette kommer som en reaksjon etter at det interkommunale samarbeidet PURA har tatt initiativ for å få en felles lov for Ås, Frogn, Oppegård og Nesodden. Sistnevnte har allerede dette forbudet på lik linke med Vestby kommune.

I en sak publisert av ØB opplyser de at som en hovedregel kan septik tømmes i havet når man er minst 300 meter fra land.

I Sverige har det vært forbudt siden 2015 å tømme all septik i havet. Man må 12 nautiske mil fra svenskekysten hvis man skal gjøre dette.