– Når ble du sist skikkelig glad, og hvorfor?

– Da arbeidslysten kom sigende 1. august og jeg kunne ønske velkommen til to strålende, nye kolleger.

– Kan du dele et sommerminne du aldri glemmer?

– Det må bli to sommerkvelder: For en del år siden spiste familien kveldsmat og badet på Hornstranda. Naboen kastet ut fiskesnøret og fanget en rugg av en fisk som så litt merkelig ut. Ungene fikk en god leksjon i partering av fisk, men inne i magen lå det en yoghurt-boks fra Polen. Det var et trist bevis på plast i havet og dårligere liv i Indre Oslofjord. Forleden var det en like flott kveld ved Signalen Sjøbad, der en stor sel dukket opp med stadig nye fisk mellom kjevene. Det ga håp om at mer dyreliv i fjorden ikke er umulig.

– Hva er det mest dramatiske du har opplevd i livet?

– I positiv forstand må det være det å få ansvar for barn som skal formes og oppleve mening i livet.

– Hvilke fritidstilbud savner du mest på Nesodden?

– Jeg synes frivilligheten og kommunen får til mye med små midler. Men enda flere tilbud til barn og unge trenger vi. Blant annet ville en basketbane ved fellesverket skapt enda mer liv og røre der.

Hvem er du?

Navn: Martin Apenes

Alder: 51

Yrke: Byråsjef i WergelandApenes

Bosted: Nesoddtangen

Sivil status: Gift, tre barn

– Har du tips til en sommerperle på Nesodden?

– Favoritt-turen går fra Varden til Sjøstrand, videre langs strandpromenaden på Flaskebekk og fram til Hornstranda. Der ligger perlene på rekke og rad.

– Hvem i kommunen vil du framsnakke, og hvorfor?

– Alle som får barn og unge til å trives i dag og glede seg til morgen. Et eksempel på det er Anne Maria de Capua som sammen med flotte medarbeidere har ledet Bjørnemyr Barnehage gjennom pandemien, og med små ressurser har en optimisme og en drive som jeg beundrer.

– Hva gjør du i sommer?

– Vi har byttet hus med en familie i Los Angeles. Vi var der og de var her i tre uker. Vi var der lenge nok til å føle hverdagslivet på pulsen og forstå enda bedre hvor godt vi har det her i Norge.

– Har du opplevd noe som forandret livet ditt?

– En episode jeg ofte tenker på, er da jeg var i permisjon med eldstemann og oppdaget effekten av å legge vekk alle distraksjoner, som aviser og telefoner, og konsentrere meg om å være til stede og nysgjerrig.

– Hva opplever du som den største forandringen i verden fra du var barn til i dag?

– Tilgangen på informasjon.

– Hvem er ditt største forbilde?

– Folk med ideer, energi og gjennomføringskraft, som konsentrerer seg om muligheter og ikke begrensninger. Min onkel var en slik fyr.

– Hva ville du gått i demonstrasjonstog for?

– At alle barn og unge får like muligheter til en god hverdag. Det er for mange barn som lider under dårlige oppvekstforhold preget av rus, fattigdom og et haltende hjelpeapparat.

– Det beste og eventuelt verste med 2022 så langt?

– Verst er krigen i Ukraina. Det beste er vel at samfunnet ser ut til å normalisere seg etter pandemien.

– Hva er vår tids største utfordring?

– Jeg tror det må bli forskjellene mellom folk og land. Vi får ikke bukt med klimautfordringene eller konflikter i verden om forskjellene øker.

– Hva er ditt stolteste øyeblikk?

– Det må være da jeg fulgte min kone til alters.

– Hva er din drømmetittel i Amta – kanskje en som omhandler deg selv?

– Nesodden – landets beste oppvekstkommune.

Til slutt: Send en sommerhilsen til noen på Nesodden.

– Det må bli en hilsen til basketklubben, som gjør en utrolig fin innsats for at våre yngste innbyggere skal finne lidenskap i en flott sport og i et fint miljø, i tillegg til at de lager en høyere himmel over sporten, som handler om fred og forsoning. Akkurat nå er det 20 flotte ungdommer og ledere som er på Kypros, for å spille basket sammen med ungdommer fra den tyrkiske og den greske delen av øya, som et ledd i det fredsskapende arbeidet mellom to land i konflikt.

LES FLERE SOMMERPRATER HER: