Ruter over streken!

Av
DEL

MeningerSiste jobbdag før ferien og jeg feier inn på Nesoddkaia i det flotte været som førstemann for 08.20-båten, støtter sykkelen mot infostolpen ved bommen og begynner å ta av meg hjelm og hansker. Da pirker noen meg på skulderen. Jeg snur meg og hører en ung mann si noe, men må først slå av nyhetene på øret for å oppfatte hva det er.

– Du må gå bak den gule streken!

Hva? Han peker mot en bred, gul strek som nylig må ha blitt malt på steinhellene, sirlig trukket vel en m fra inn- og utgangspartiet mellom kiosken og venteværelset og dernest cirka to meter fra fasadene på de to byggene.

Jeg svarer at dét er det ingen grunn til, her er plenty av plass og at dette har han ingen ting med, men ser så at han bærer en gul Ruter-vest. Derfor spør jeg hva dette er for noe, og får til svar at dette er noe Ruter nå innfører for å regulere trafikken ved av- og ombordstigning. Åpenbart er hensikten å lede avstigende båtpassasjerer «trygt» rundt bygningene mot bussene.

Flere reisende kommer til og blir høflig, men bestemt vist bak streken. De fleste retter seg etter anvisningen, men ikke alle, heller ikke jeg, som foretrekker å passe på sykkelen. Noen påpeker det åpenbare i at det normalt ikke vil være plass til alle ventende i rommet bak den gule streken. En strekpasser til dukker så opp og ber meg fjerne sykkelen og meg selv fra området nær bommen. Jeg velger fortsatt ikke å etterkomme, opplyser han om at dette i mine 25 år på Nesodden ikke har vært noe problem og spør om han har tenkt å fjerne sykkelen min?

– Det viser bare hva for et barn du er, er den nedlatende kommentaren jeg får tilbake, så alle hører det.

Nå vel, etter alt å dømme tripler jeg alderen til denne unge mannen, men lar kommentaren stå ubesvart. Det er jo ikke disse guttas ansvar at Ruter nå vil hindre at voksne folk går over streken. En annen spør om hvor lenge de har tenkt å stå og passe på oss på denne måten? Han får til svar at det gjelder denne sommeren.

Jeg er selvsagt ikke mot trafikkregulerende strekmarkeringer i prinsippet, eks. ved lyskryss, men det må jo begrense seg til hva som er nødvendig for ikke å framstå som formyndersk. Nå og da oppstår det noen uheldige blokkeringer i forbindelse med av- og påstigning på båten, men i det store og det hele går trafikken på brygga helt utmerket, stille og rolig. Skulle alle stå bak de nye stripene, vil det lett i stedet korke seg til bakover mot bussene mellom reisende til og fra.

Ærlig talt, Ruter: Dette framstår som svært provoserende, det er ikke Nesoddfolket, men dere som går over streken med dette tiltaket!

En annen ting er hensynet til de stakkars gutta som blir satt til å passe på denne helt unødvendige ordningen, hvilken uriaspost av en sommerjobb. Har dere utplassert slike oppassere av gule streker ved andre trafikale knutepunkter i Oslo og Akershus også? I så fall tyder mye på at selskapet tjener altfor godt for tiden.

Artikkeltags