Bileiere med Tesla og Audi troner høyt på listen over verstingene som bryter fartsgrensen, men de ligger ikke på førsteplass, kommer det frem i en pressemelding fra forsikringsselskapet Fremtind, skriver Nordstrands Blad.

Det er nemlig førere med Skoda som er de aller verste.

– Med bilmerker har vi registrert minst én million kjørte kilometer, og tallene viser at Skoda har klatret opp på verstinglistenover bilmerkene med flest fartsovertredelser, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, i pressemeldingen.

De som bryter fartsgrensen sjeldnest er førere med blant annet Opel, Toyota og Renault.

Datagrunnlaget er fra 2020 og 2021, og har målt totalt 77 millioner kjørte kilometer, og mellom 5.000 og 7.000 aktive brukere av appen Smartbil.

Listen over de som bryter fartsgrensen oftest:

  • Skoda: 14,6 prosent.
  • Tesla: 14,3 prosent.
  • Audi: 14,3 prosent.
  • Volkswagen: 12,5 prosent.

Prosenten forteller hvor stor andel av kjøringen som gjøres over fartsgrensen, med minst tre km/t overtredelse.

Kilde: Fremtind.

Forskjell på menn og kvinner

Menn kjørte oftere over fartsgrensen enn kvinner både i 2020 og 2021, og det er menn med Skoda som er de som kjører fortest av alle, viser målingene. Teslasjåfører er verstingene blant kvinner.

Det kom også frem at begge kjønn har redusert antall fartsovertredelser.

– Vi har registrert en markant nedgang på nesten 20 prosent, fra 2020 til i fjor. Det er mange faktorer som spiller inn, men vi ser klare tegn til at belønning av å holde fartsgrensen faktisk fungerer, sier Nielsen i pressemeldingen.

Kvinner hadde en nedgang på 20 prosent, og menn en nedgang på nesten 15 prosent.

Politiet sier til Nordstrands Blad at de ikke har tall for sin mennskelige aktivitet.

– Vår erfaring er at de som velger å bruke mye penger på bil / ekstra store motorer er glade i å kjøre bil, kjører gjerne mere bil og mange kan være gode tekniske sjåfører da de har mer kjøreerfaring, sier Frode Andreassen i Oslopolitiet.

– De som velger å teste bilen utenfor de lover og regler som gjelder kommer i alle aldre, kjønn og med ulik bakgrunn.