DRØBAK: Bogerud selger festdrakter til barn hele året. For mange er 17. mai normalt en dag festdrakten eller bunaden skal på, men når dagen må feires i mindre grupper kan det se ut som at det prioriteres annerledes.

– Det går ganske treigt med festdraktene om dagen, sier butikksjef Silje Wiik Nielsen.

Lørdag blir den store dagen

Eieren av butikken, Rolf Sverre Anke Nielsen, kan fortelle at nedgangen i salget av festdrakter merkes i stor grad i disse dager. Sammenlignet med fjoråret har salget av festdrakter gått kraftig ned.

– Nå er det også vanligvis tid for konfirmasjoner, så vi merker det dobbelt opp, kan man si. Jeg tror likevel salget kommer til å eksplodere 16. mai, sier han, og fortsetter:

– Det er nok en del som har tenkt at det ikke blir noe særlig feiring, men som kommer på at man plutselig ønsker bilder av barna i hagen eller i stua. Noen ser kanskje også andre som har planer om å pynte seg, og da kan det nok bli litt panikk blant foreldre som må få pynta opp ungene.

Selv om festdraktsalget har gått ned, blir det solgt en god del tilbehør til finstasen til nasjonaldagen.

- Vi selger en del annet til 17. mai, som knestrømper, ulltrøyer og løse bluser. Vi har jo også solgt noen festdrakter, men vi har solgt veldig mye mindre i forhold til i fjor.

– Går veldig bra

Uka opp mot 17. mai har derimot vært over all forventning for Nille på Drøbak City når det kommer til salget av varer knyttet til nasjonaldagen.

Det går veldig bra med 17. mai-varer om dagen, forteller daglig leder Kristin Johansen ved Nille på kjøpesenteret i Drøbak.

Unntakstilstanden gjør at man må tenke utenfor boksen når det gjelder årets 17. mai-feiring. Taler og korpsmusikk vil sendes digitalt, og man kan være maksimum 20 personer samlet. Uten barnetog og feiring ved skolene skulle man trodd salget av effektene ville gått ned, men tvert imot har butikken solgt store mengder den siste uka.

– Vi har solgt mye hele uka og er over budsjett, sier Johansen.

Hun tror flere ønsker å pynte opp hjemmet og gjøre det beste ut av situasjonen.

– Det går mye av både lys, servietter, flagg, masse godteri, hårpynt og leker som lager masse lyd. Nå skal jo mange feire dagen hjemme, og flere vil møtes hjemme og man ønsker å pynte så godt man kan, sier den daglige lederen i Drøbak.