Meteorologen ble tatt på senga: – Dette skjer veldig sjeldent

Det lyseblå feltet viser hvor det var ventet å komme nedbør sist døgn, mens tallene viser den reelle nedbøren i millimeter.

Det lyseblå feltet viser hvor det var ventet å komme nedbør sist døgn, mens tallene viser den reelle nedbøren i millimeter. Foto:

Ble du overrasket over snøen det siste døgnet? Det ble meteorologen også.

DEL

Mandag kveld begynte snøen å dale ned i regionen, og snøfallet fortsatte gjennom hele natten.

Tirsdag morgen prydet fem centimeter med nysnø bakker og veier, stikk i strid med værmeldingen mandag ettermiddag.

– Veldig overrasket

– Vi ble tatt på senga. Prognosen i går var et lite lavtrykk som skulle gå sør for Norge og østover ganske kjapt, men lavtrykket endte opp med å passere lenger nord. Vi ble veldig overrasket over dette, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Hanne Beate Skattør.

– Hvor ofte bommer dere så tett opptil?

Det er veldig sjeldent. At det ble så stor forskjell hadde vi ikke sett for oss. Slike bommer skjer oftere på sommeren i forbindelse med bygenedbør, men det går lang tid mellom hver gang vi bommer så grovt på vinteren, innrømmer meteorologen.

De som fortsatt drømmer om en hvit vinter og håper at nattens snøfall blir liggende, blir dessverre skuffet. Onsdag er det ventet et nytt temperaturskifte.

– Det blir tre-fire plussgrader, og på torsdag er vi oppe i sju-åtte igjen, sier Skattør til Drammens Tidende.

Våteste 2020 noensinne

Årets januar ble for øvrig den våteste og nest varmeste noen gang registrert i Norge. Målingene går helt tilbake til 1900.

Statistikk for landsbasis viser at det kom nesten dobbelt så mye nedbør i januar 2020 som normalt.

På Østlandet ble det satt rekord for varmeste januar med en gjennomsnittstemperatur på 8,1 over snittet i normalperioden 1961–1990.

– Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lengre tid mellom disse, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt Jostein Mamen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags