Et øyeblikk med Mia

Navn: Mia Wallestad

Alder: 19 år

Bosted: Drøbak/Bardufoss

Yrke: Førstegangstjenesten

Våren 2022 måtte et valg tas. Skulle Mia studere eller reise i militæret etter videregående?

Veien fram til et valg har vært alt annet enn enkel.

– I dag er det så utrolig mye å velge mellom. Første året på videregående gikk jeg på idrettslinja, deretter byttet jeg til vanlig studiespesialisering for å ta realfag. Jeg var inne på tanken om å studere ved Norges idrettshøgskole eller å søke klinisk ernæringsfysiolog. Omtrent halvveis inn i tredjeåret på videregående, etter å ha snakket med familien, fikk jeg for meg at journalistikk kunne passet for meg. Det var en eller annen magefølelse i meg som sa at det føltes riktig. Etter å ha jobbet i Amta er jeg enda mer sikker på at det er det jeg vil.

Det var likevel ikke sånn at det ble rett inn på journalistikkstudiene, heller noe helt annet.

– Et år i militæret er noe jeg har hatt lyst til ganske lenge. Helt siden jeg var liten har jeg alltid synes det har sett så tøft ut og sett opp til de som dro i militæret. Når jeg først fant ut at jeg ikke ønsket å gå rett på studier etter videregående ble det naturlig for meg å velge dette.

– Hva tenker de rundt deg om at du ville inn i militæret?

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra både familie og venner. Det eneste negative, som jeg også synes er litt dumt, er at man må vente 2 år med å studere. Av jentegjengen fra videregående dro fem av seks av oss inn i førstegangstjenesten faktisk, så mange av mine nærmeste har valgt samme retning.

Korporal inspirerte

Drøbak-jenta gikk inn i førstegangstjenesten i januar, og har siden den gang allerede rukket å gjøre flere bekjentskaper.

– Det beste med militæret synes jeg har vært alle de fine folkene jeg har blitt kjent med. Under rekrutten var jeg på rom med en gutt fra Stavanger og fire jenter fra ulike steder: Molde, Trondheim, Tromsø og Moss. Vi ble en veldig god gjeng og man ble utrolig fort kjent gjennom rekrutten når man var sammen om å bli utfordret fysisk og psykisk. Det verste med dette året må nok være at jeg er så langt unna kjæresten og de jeg er glad i hjemme i Drøbak.

En person har blitt en svært viktig inspirasjonskilde.

– Nå som jeg er i «militær-bobla» er den første jeg tenker på korporalen jeg hadde under rekruttperioden. Han var skikkelig flink til å fatte tiltak om noe var galt og holdt mange gode taler for oss. Det som sitter mest igjen er tanken om at man selv velger hvordan dagen skal bli og at man selv er ansvarlig for å fikse situasjoner der man ikke trives, er sliten eller har vondt. Han ble inspirerende fordi han selv hadde vært gjennom det samme som oss og delte av sine erfaringer.

Påske, perm og Drøbak

Er det en ting Mia ser fram til, så er det påskeferie. Da er det tilbake til kjente trakter.

– Akkurat nå gleder jeg meg skikkelig til påske-perm. Selv om jeg prøver så godt det lar seg gjøre å ikke tenke så mye på de hjemme er det vanskelig å la være. Jeg gleder meg skikkelig til å se familie, venner og kjæresten igjen. Tror det blir en tur på hytta og stå på slalåm, det blir bra!

– Hva er det kuleste du har opplevd/gjort?

– Noe av det kuleste jeg har opplevd er å fullføre beretløpet vi hadde nest siste uke under rekrutten på Skjold. Den typen mestringsfølelse har jeg aldri kjent på før.

– Hva er noe ikke alle vet om deg?

–Noe ikke alle vet om meg er at jeg og bestevenninnen min melde oss på MGP Junior da vi var yngre. Til tross for utallige enderim gikk dessverre ikke sangen vår videre i konkurransen, forteller hun lattermildt.

Fem kjappe

Kjøtt eller grønnsaker?

– Kjøtt

Hund eller katt?

– Hund

– Se på TV eller lese?

– Se på TV

– Spare eller bruke?

– Bruke

– Sove lenge eller stå opp tidlig?

– Kanskje svaret mitt endres etter et år i Forsvaret, men per dags dato elsker jeg å sove lenge!

Krenkehysteri

Selv om Mia stort sett er ganske blid og fornøyd, er det en ting som irriterer henne.

– Noe som irriterer meg mye er den «krenkekulturen» som pågår nå. Jeg synes det har gått litt for langt og skjønner ikke hvorfor man skal orke å la seg krenke av alle slags småting, forteller hun bestemt.

Som ung ønsket hun å bli profesjonell fotballspiller, men denne drømmen er kastet til fordel for noe annet.

– Da jeg var ung var drømmen å bli profesjonell fotballspiller, men den drømmen er lagt på hylla. Nå drømmer jeg om å bli journalist eller noe lignende.

Les også

Nesoddingen fant svaret på ensomhetsgåten: – Følelsene kom krypende

– Hva lager du helst til middag?

– Om jeg lager middag selv lager jeg ofte laks med grønnsaker, pizza eller pasta med pesto. Aller helst spiser jeg en skikkelig god indisk rett med nanbrød eller en fredagstaco med masse guacamole.

– Del det siste bildet i kamerarullen din. Hva er det?

–Siste bilde i kamerarullen er av kjæresten. Her var vi på en koselig kafé i Tromsø før jeg skulle hjem på første perm.

Mer tid til å reflektere

Er det en ting hun skulle hatt bedre tid til i hverdagen så er det egentid.

– Jeg skulle gjerne hatt mer tid til å skrive dagbok eller å reflektere over livet.

Likevel er hun ikke sjenert fra å fylle dagen med sosiale aktiviteter, venner og familie.

– En god dag tilbringes med folk jeg er glad i. Gjennom dagen vil jeg gjerne føle på litt utfordring og mestring, for å deretter slappe av. For å få en perfekt dag hadde jeg heller ikke sagt nei til 29 grader ute og en kald sider.

– Hva er din beste egenskap, og hva er din verste?

– Min beste egenskap er at jeg vil menneskene rundt meg godt. Min verste egenskap er at jeg kan være sjenert i begynnelsen av nye bekjentskaper.

– Hva kommer du aldri til å gjøre?

Jeg kommer nok aldri til å hoppe i fallskjerm. Det blir nok rett og slett for skummelt.

Sang «på» hjernen

– Hva skulle du ønske at du var bedre på?

– Jeg skulle ønske at jeg var bedre på å stupe.

– Hvordan imponerer man deg?

– Jeg blir skikkelig imponert når noen er ordentlig gode på å lage mat.

– Hvilken låt sang du på sist?

– Låten jeg sang på sist er «Sunny» av Boney M. Denne sang vi på under hele beretløpet så det har virkelig satt seg på hjernen!

– Hva har du alltid med deg?

– Jeg har alltid med meg mobilen hvor enn jeg går.

Les også

Komikerprofil om nesoddbåten: – Det er helt sirkus